Tél van, fűtés duruzsol, kint mínusz 10, bent meg már 5 perc után langyos minden ital. De egy jó forró csokihoz, fűszeres forralt borhoz vagy tejeskávéhoz muszáj hideg jégkocka – és senki nem akar langyos löttyöt inni. Íme a három profi trükk, amit a téli bulik és a karácsonyi vendégeskedések megmentője:
Dupla fagyasztás – hogy ne olvadjon el azonnal
A simán kivett jégkockák tele vannak zúzmarával, és a meleg pohárban azonnal elkezdenek olvadni. A megoldás: ha már megfagytak a formában, vedd ki őket, tedd zacskóba vagy dobozba, és rakd vissza a mélyhűtőbe még legalább 2-3 órára (legjobb egész éjszakára). A zúzmara eltűnik, a kocka sima és sűrű lesz – kétszer-háromszor tovább bírja a meleg italban.
Nagy, tömör kockák – a téli italok legjobb barátai
A kicsi jégkockák télen is villámgyorsan elolvadnak, és felhígítják a drága kakaót vagy a méregdrága forralt bort. Használj nagy, 4×4 vagy 5×5 cm-es szilikon formákat (vannak gömb alakúak is) – egy ilyen monstrum 40-60 percig is elvan egy bögre forró csokiban anélkül, hogy teljesen eltűnne. Karácsonyi puncshoz tökéletes.
Előre hűtsd ki a bögréket vagy poharakat – ez a titok, amit a kávézók is használnak
A meleg bögre azonnal „megöli” a jeget. Télen különösen: a fűtött szobában a kerámia vagy üveg 25-30 °C-os, és máris olvad minden. 10-15 perccel tálalás előtt dobd be a bögréket/po harakat a fagyasztóba (vagy legalább a hűtőbe). A hideg edényben a nagy jégkocka akár egy óra alatt is csak félig olvad el – a forró csoki vagy tea pedig végig marad kellemesen hideg-meleg kontrasztú.
Télen sokan használnak sima csapvizet, ami tele van buborékkal és gyorsan olvad. Forrald fel a vizet, hűtsd le, majd ebből fagyaszd a jeget – kristálytiszta és lassabban olvadó kockákat kapsz, amik még a legszebb karácsonyi fotókhoz is tökéletesek.
Ezzel a három trükkel a téli italod az utolsó kortyig marad jeges és finom – és a vendégek azt fogják hinni, hogy profi bárban vannak nálad.
