Amint beköszönt a hűvös, csak egy dolog kell: egy tál gőzölgő, fahéjas almás crumble, rajta olvadó vaníliafagylalttal. 20 perc előkészület, 30 perc sütés, és kész az őszi esték tökéletes boldogsága.
Hozzávalók egy nagy tálra vagy 4-6 ramekinre
1 kg savanykás alma (Idared, Granny Smith, Jonagold) 75 g hideg vaj ½ bögre liszt ½ bögre zabpehely ½ bögre + 1 evőkanál barna vagy sima cukor 1 teáskanál őrölt fahéj csipet őrölt szegfűszeg vaníliafagylalt a tálaláshoz
Az alma varázslat
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Az almákat pucold meg, vágd kockákra, dobd serpenyőbe egy evőkanál cukorral, fahéjjal és egy csipet szegfűszeggel. Párold 7-10 percig, amíg megpuhulnak, de még tartják a formájukat. Ha száraz az alma, löttyints alá egy kis vizet – és máris kész a szaftos töltelék.
A tökéletes ropogós morzsa
A hideg vajat morzsold össze a liszttel, zabpehellyel és a fél bögre cukorral. Kézzel dolgozd, amíg nedves homok állaga lesz – nem kell sima tészta, a darabos a jó.
Összeállítás és sütés
Tűzálló tálba vagy kis ramekinbe halmozd az almát, szórd rá egyenletesen a morzsát. Mehet a sütőbe 25-30 percre – akkor jó, ha aranybarna a teteje és buborékol az alma leve.
A mennyei párosítás
Hagyd 5-10 percet hűlni, aztán kanalazz rá egy hatalmas gombóc vaníliafagylaltot. A hideg-meleg, a ropogós-puha, a fanyar-édes kontraszt: ezért szeretjük annyira.
Extra tippek, ha még jobb akarod
- Dobhatsz a morzsába durvára vágott diót, mandulát vagy pekándiót
- Keverheted körtével, szilvával vagy áfonyával
- A cukrot nyugodtan csökkentsd, ha az alma édes
Ez nem az a süti, amit másnapra hagyunk. Frissen, melegen az igazi – és általában 10 perc alatt el is fogy. Főzz egy nagy kanna teát, hívd át akit szeretsz, és máris kész az őszi boldogság.
