Skip to content

Air fryer minden nap: séf vagyok, és van egy apró trükköm, amitől minden sokkal finomabb lesz

Az air fryer nálam nem divatkütyü, hanem igazi munkatárs a konyhában. Reggel pitét sütök benne a gyerekeknek, délben csirkemellet az irodába, este pedig krumplit vagy zöldséget a vacsorához. Profi séfként is imádom, mert gyors, kevésbé zsíros, és mégis olyan ropogós lesz minden, mintha olajban sült volna.

Van azonban egy pici dolog, amitől nálam minden recept a következő szintre lép: egy olajspray.

Miért változtat meg mindent ez a hülye kis flakon?

Amikor csak úgy bedobálod a kaját a kosárba, sokszor szárazabb lesz a végeredmény, főleg a zöldségeknél vagy a fagyasztott cuccoknál. De ha előtte egy gyors, vékony réteg olajat fújsz rá (szó szerint 2-3 másodperc), akkor:

  • a krumpli kívül ropogós lesz, belül puha,
  • a csirkeszárny vagy a comb úgy ropog, mintha fritőzben készült volna,
  • a brokkoli és a kelbimbó karamellizálódik, és egyáltalán nem keserű,
  • még a bolti fagyasztott nuggets is olyan, mintha most készítetted volna.

És a legjobb rész? Egy flakon olaj hónapokig elég, mert egy adagra tényleg csak pár csepp kell. Most, hogy az olaj drága, ez különösen jól jön.

Hogyan csinálom én pontosan?

  1. Előkészítem az alapanyagot, fűszerezem.
  2. Egy gyors fújás a spray-vel – körbeforgatom a tálat vagy a húst, hogy mindenhol érje egy kis olaj.
  3. Be a kosárba, mehet a program.
  4. Zsírosabb dolgoknál (szalonna, csirkeszárny) szoktam 2-3 evőkanál vizet önteni a fiók aljába, hogy ne füstöljön a lakás.
  5. A végén, ha még szebb színt akarok, jöhet még egy pici fújás, és kész.

Pár dolog, amit szintén érdemes megszívlelni

Nem kell telepakolni a kosarat, hadd járja körbe a levegő. Félidőben mindig megrázom vagy megfordítom a kaját, hogy egyenletes legyen. Sütős receptekhez általában 20 fokkal alacsonyabb hőfokot és 20-25%-kal kevesebb időt állítok be, mert az air fryer sokkal erősebb.

És a legfontosabb: használat után azonnal áttörlöm nedves szivaccsal, így legközelebb sem füstöl és nem is szagos.

Ennyi. Egy olajspray és pár alapvető szabály – és máris úgy főzöl, mintha évek óta csak ezzel foglalkoznál. Nekem ez a kedvenc konyhai beruházásom az utóbbi években, mert tényleg minden nap használom, és tényleg minden jobb lesz tőle.

Te már próbáltad az olajspray-t az air fryerben? Vagy van saját trükköd? Írd meg kommentben, kíváncsi vagyok!

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

2 thoughts on “Air fryer minden nap: séf vagyok, és van egy apró trükköm, amitől minden sokkal finomabb lesz”

  1. Érdekelne hogy süteményt pl.pogacsat
    Vaniliakiflit piskótát kenyeret lehet e sütni az Air bán és hogyan

    1. Természetesen lehet! 😊
      Az Air Fryer-ben simán süthetsz pogácsát, vaníliás kiflit, piskótát és akár kenyeret is. A lényeg, hogy kicsit kisebb adagokat készíts, mert a forró levegő gyorsabban dolgozik, mint a sütő.

      Néhány tipp:

      A hőfokot általában érdemes 10–20°C-kal alacsonyabbra venni, mint a hagyományos sütőnél.

      A sütési idő rövidebb: piskóta 10–15 perc, pogácsa 8–12 perc, mérettől függően.

      A tésztát teheted kis formákba vagy szilikonos sütőpapírra is.

      Kenyérnél működik a mini cipó vagy zsemle, mert gyorsabban átsül.

      Ha szeretnéd, írok konkrét Air Fryer-re szabott recepteket is! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Exit mobile version