Skip to content

Se liszt, se zsemlemorzsa: ezzel a trükkel lesz a legropogósabb és legegészségesebb bundád valaha

Eleged van a szénhidrátbombából, és még csak nem is marad ropogós a panír? Van egy módszer, amit a profi konyhákban már évek óta használnak, otthon pedig bárki megcsinálhatja: dióféléket darálunk, és azzal bundázzuk a húst, halat, zöldséget vagy sajtot. Nulla liszt, sokkal kevesebb kalória, és olyan intenzív ropogás, hogy leesik az állad.

A lényeg: darált dióféle lesz az új legjobb barátod

Mandula, pisztácia, kesudió, mogyoró, dió, bármelyik tökéletes. Csak aprítógépben durvára darálod (ne legyen lisztfinomságú, maradjon darabos, attól lesz brutál ropogós), és már kész is a világ legjobb bundája.

Így csináld, hogy tökéletes legyen

Szárazra törlöd az alapanyagot papírtörlővel, mert a nedvesség a legnagyobb ellenség. Belemártod tojásfehérjébe vagy felvert egész tojásba (tojás nélkül is megy: sűrű joghurt vagy mustár ugyanúgy ragaszt). Jól meghempergeted a darált dióban, kicsit rányomod, és már mehet is air fryerbe, sütőbe vagy egy kis olajjal serpenyőbe.

Miért veri ez földbe a hagyományos panírt?

Marad ropogós még másnap is, hidegen is isteni. Tele egészséges zsírral és fehérjével. Alacsony szénhidrát, tökéletes keto, low-carb vagy paleo étrendbe. Az íz sokkal izgalmasabb: pisztácia + csirke, mandula + hal, kesudió + édesburgonya, ezek combosok, amiktől függő leszel.

Három recept, amit ma este már kipróbálhatsz

Pisztáciás sajtfalatok – camembert vagy félkemény sajt szeletek, tojásfehérje, pisztácia. Air fryer 180 °C, 6-8 perc, málnalekvárral tálalva elképesztő.

Kesudiós csirkecsíkok – pácold szójaszósz+lime, aztán tojásfehérje és durvára vágott kesudió. 200 °C-on 12 perc air fryerben, és kész az ázsiai étterem hangulat.

Mandulás halfilé – tengeri hal, tojásfehérje, mandulapehely + pár szem összetört corn flakes. 10-12 perc, és még a halat utáló gyerek is repetázik.

Extra tipp a profiktól

Mielőtt sütöd, 20-30 percre tedd hűtőbe a már bepanírozott falatokat. Úgy tapad, mint a beton.

Ezzel a diós bundával nemcsak egészségesebben eszel, de olyan fogásokat teszel az asztalra, amitől mindenki azt kérdezi majd: „ezt most komolyan te csináltad?” Próbáld ki még ma, és írd meg kommentben, melyik diófélével kezded – kíváncsi vagyok!

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Exit mobile version