Skip to content

A világ legjobb ropogós édesburgonya-hasábja kéksajtos mártogatóssal – jobb, mint bármilyen sültkrumpli

Eleged van a puha, szottyadt édesburgonya-sütikből? Ez a recept kívül aranybarna, belül krémes, tökéletesen ropogós hasábokat ad – 40 perc alatt, és az utolsó darabig el fog tűni a tálról.

Elkészítési idő: 40 perc • Aktív idő: 15 perc • 2-3 adag

Hozzávalók

2 nagyobb édesburgonya (kb. 600-700 g) 3 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj 1 teáskanál füstölt paprika 1 teáskanál szárított fokhagyma ½ teáskanál őrölt chili vagy cayenne (elhagyható) 1 teáskanál só frissen őrölt bors

A mártogatós

200 g sűrű görög joghurt vagy tejföl 50 g kéksajt (gorgonzola, roquefort vagy márványsajt)

Elkészítés

  1. Melegítsd a sütőt 220 °C-ra légkeverésen (ha van grill funkció, azt is kapcsold be).
  2. Az édesburgonyát hámozd meg (vagy csak mosd meg, ha vékony a héja), és vágd egyforma, ujjnyi vastag hasábokra.
  3. Egy nagy tálban keverd össze az olajat, a sót és az összes fűszert. Dobd rá a hasábokat, és kézzel jól forgasd össze, hogy mindenhol befedje a fűszeres olaj.
  4. Sütőpapíros tepsire rakd ki egy rétegben, ne érjenek össze.
  5. Süsd 20-25 percig a sütő középső vagy felső rácsán. 15 perc után egyszer fordítsd meg őket. Az utolsó pár percben a grill is segíthet a tökéletes ropogós héjért.
  6. Amíg sül, a mártogatós: villával törd össze a kéksajtot, és keverd krémesre a joghurttal.

Kész.

Ropogós, füstös-fűszeres külsejű, krémesen édes belül – a selymes, sós kéksajtos mártogatóssal együtt olyan, hogy képtelenség abbahagyni. Tökéletes filmhez, burgerhez vagy csak úgy, magában.

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Exit mobile version