A 2 perces instant tészta, amitől a vendégek azt hiszik, hogy egy szöuli ramenbárban ülnek – a titok, amitől a bolti tészta íze profi szintre emelkedik

3 perc olvasás

Eleged van abból, hogy a csomagból kivett instant tészta olyan, mint egy íztelen, szürke leves? A koreaiak most elárulták a 30 másodperces trükköt, amitől a leggagyibb tészta krémes, selymes, fokhagymás-csípős csoda lesz – olyan, amit egy szöuli ramenbárban is felszolgálnának.

Miért működik ez a módszer olyan jól?

A titok egy egyszerű emulzióban rejlik: tojássárgája + majonéz + forró víz = selymes, tejszínes szósz, mintha carbonarát kevernél a tésztádhoz, csak ázsiai fűszerezéssel. A csomagban lévő fűszer adja a mélységet, a fokhagyma a karaktert, a tészta pedig magába szívja az egészet – és kész a függőség.

Hozzávalók (1 adagra – de dupla adagot készíts, mert nem fog maradni)

  • 1 csomag instant tészta (Buldak, Samyang, vagy bármilyen olcsó)
  • 1 nyers tojássárgája
  • 1 púpos evőkanál majonéz (lehet light vagy vegán is)
  • 1-2 gerezd reszelt vagy zúzott fokhagyma
  • a tészta teljes fűszerzacskója (mindet bele!)
  • 50-80 ml forró víz (abból, amiben a tésztát főzted)
  • opcionális, de ajánlott: karikázott újhagyma, pirított szezámmag, nori csíkok, főtt tojás, csili olaj

Elkészítés – 2 perc, és kész a csoda

Főzd vagy áztasd a tésztát külön a szokásos módon, de a fűszert NE tedd még bele – csak 2-3 perc, hogy puha legyen, aztán szűrd le teljesen.

A tálalótányérban keverd össze a nyers sárgáját, a majonézt, a fokhagymát és az összes fűszert – sűrű, narancssárga paszta lesz.

Önts rá 50-80 ml forró vizet (pont abból, amiben a tésztát főzted), és gyorsan, erőteljesen keverd krémesre – a sárgája azonnal „megfő”, a majonéz selymessé varázsolja az egészet.

Kanalazd rá a tésztát, forgasd össze alaposan, hogy minden szál bevonódjon az isteni szószba.

Az a plusz kör, amitől mindenki elalél

Szórj rá karikázott újhagymát és pirított szezámmagot – a ropogós textúra kötelező. Tegyél rá fél lágy tojást – a folyós sárgája még krémesebbé teszi. Csorgass rá egy kis szezám- vagy csiliolajat, dobj rá nori csíkot, vagy reszelj rá parmezánt – koreai-olasz fúzió, de isteni.

Miért lesz ez függőség?

A majonéz + tojássárgája + forró víz tökéletes emulziót alkot, mint egy profi ramenleves alapja. A csomag fűszere adja a csípősséget és a mélységet, a fokhagyma pedig az umamit. Az eredmény: selymes, krémes, fűszeres, ragacsos tészta, amit kanállal is megennél.

Pisztácia vagy vegán verzió?

Cseréld a majonézt vegán majonézre vagy tahinire, a tojássárgáját hagyd el vagy használj aquafabát (csicseriborsó lé habbá verve) – ugyanolyan krémes lesz.

Hol használhatod még a szószt?

  • Hideg tésztasalátába keverve
  • Rizstészta alapnak
  • Zöldség stir-fry szószként
  • Vagy csak úgy kanállal, titokban a hűtőből

Ez a 2 perces trükk nem csak spórol neked egy drága éttermi vacsorát – de olyan ízt ad, amitől a barátaid is receptet fognak kérni. Próbáld ki még ma este – és a bolti instant tészta többé nem lesz ugyanaz.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version