Brazília, a világ legnagyobb kávétermelője, miért vált arabicáról robusztára?

3 perc olvasás

Képzeld el, hogy a reggeli kávéd lassan más ízű lesz: erősebb, keserűbb, kevésbé elegáns. Nem azért, mert a baristád elrontotta, hanem mert a világ legnagyobb kávétermelője, Brazília kénytelen átállni az arabicáról a robusztára. A klímaváltozás miatt az eddigi „finom” kávé egyre nehezebben terem, a gazdák pedig a túlélésért küzdenek. De mit jelent ez nekünk, kávérajongóknak?

Miért nem bírja már az arabica a brazil időjárást?

Az arabica kényes növény: 18–24 °C között szereti, utálja a fagyot és a hosszú szárazságot. Brazília hagyományos kávévidékei (Minas Gerais, Espírito Santo) mostanában rekordhőséggel és aszállyal küzdenek – pontosan azokkal, amiktől az arabica megsínyli magát. Az elmúlt években már előfordult, hogy a termés 20–30%-a odalett.

Ezzel szemben a robuszta akár 30–35 °C-ot is kibír, kevesebb vizet igényel, és kétszer annyit terem, mint az arabica. Az USDA adatai szerint az elmúlt 10 évben a brazil robusztatermelés 81%-kal nőtt, miközben az arabica csak 2–2,5%-kal. Idén a robuszta-termés 22%-kal ugrott meg – rekordmennyiség.

Mi a különbség ízben és árban?

  • Arabica: lágy, gyümölcsös, virágos, savas – a specialty kávék alapja
  • Robuszta: kétszer annyi koffein, keserűbb, földesebb, fás – főleg instantba, olcsóbb eszpresszókeverékekbe megy

A fiatalok viszont már nem nagyon foglalkoznak a finom árnyalatokkal: latte, frappe, jeges kávé sziruppal – oda a robuszta keserűsége sem érződik. Ráadásul az instant kávé (ami szinte csak robusztából készül) Európában óriási piac, és az új EU-s erdővédelmi szabályok alól épp az instant mentesül – ez még jobban felpörgeti a keresletet.

Hogyan menti meg a robuszta a brazil gazdákat?

Ahol már nem nő arabica, ott most robusztát ültetnek – sokan árnyékoló fákat is telepítenek mellé, hogy védjék a talajt és a növényt a hőségtól. A Rabobank szerint Brazília hamarosan lehagyja Vietnámot, és a világ első számú robusztatermelője lesz. A robuszta ára is az egekben, mert a minőségük folyamatosan javul, és a terméshozamuk dupla.

Mit jelent ez a te csészédnek?

  1. A jó specialty arabica drágább lesz – kevesebb terem, nagyobb a kereslet
  2. Az olcsóbb kávék, instantok, kapszulás kávék egyre több robusztát tartalmaznak majd
  3. Ha most szereted a lágy, gyümölcsös ízeket, érdemes tudatosan keresni a 100% arabica feliratú csomagokat

A klímaváltozás átírja a kávévilág térképét, de a brazil gazdák nem adják fel – alkalmazkodnak. A kérdés csak az: te is alkalmazkodsz majd, vagy ragaszkodsz a régi ízekhez, bármilyen áron?

Te észrevetted már, hogy a kedvenc kávéd más lett az utóbbi években? Írd meg kommentben, arabica- vagy robuszta-párti vagy!

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version