Képzeld el, hogy a reggeli kávéd lassan más ízű lesz: erősebb, keserűbb, kevésbé elegáns. Nem azért, mert a baristád elrontotta, hanem mert a világ legnagyobb kávétermelője, Brazília kénytelen átállni az arabicáról a robusztára. A klímaváltozás miatt az eddigi „finom” kávé egyre nehezebben terem, a gazdák pedig a túlélésért küzdenek. De mit jelent ez nekünk, kávérajongóknak?
Miért nem bírja már az arabica a brazil időjárást?
Az arabica kényes növény: 18–24 °C között szereti, utálja a fagyot és a hosszú szárazságot. Brazília hagyományos kávévidékei (Minas Gerais, Espírito Santo) mostanában rekordhőséggel és aszállyal küzdenek – pontosan azokkal, amiktől az arabica megsínyli magát. Az elmúlt években már előfordult, hogy a termés 20–30%-a odalett.
Ezzel szemben a robuszta akár 30–35 °C-ot is kibír, kevesebb vizet igényel, és kétszer annyit terem, mint az arabica. Az USDA adatai szerint az elmúlt 10 évben a brazil robusztatermelés 81%-kal nőtt, miközben az arabica csak 2–2,5%-kal. Idén a robuszta-termés 22%-kal ugrott meg – rekordmennyiség.
Mi a különbség ízben és árban?
- Arabica: lágy, gyümölcsös, virágos, savas – a specialty kávék alapja
- Robuszta: kétszer annyi koffein, keserűbb, földesebb, fás – főleg instantba, olcsóbb eszpresszókeverékekbe megy
A fiatalok viszont már nem nagyon foglalkoznak a finom árnyalatokkal: latte, frappe, jeges kávé sziruppal – oda a robuszta keserűsége sem érződik. Ráadásul az instant kávé (ami szinte csak robusztából készül) Európában óriási piac, és az új EU-s erdővédelmi szabályok alól épp az instant mentesül – ez még jobban felpörgeti a keresletet.
Hogyan menti meg a robuszta a brazil gazdákat?
Ahol már nem nő arabica, ott most robusztát ültetnek – sokan árnyékoló fákat is telepítenek mellé, hogy védjék a talajt és a növényt a hőségtól. A Rabobank szerint Brazília hamarosan lehagyja Vietnámot, és a világ első számú robusztatermelője lesz. A robuszta ára is az egekben, mert a minőségük folyamatosan javul, és a terméshozamuk dupla.
Mit jelent ez a te csészédnek?
- A jó specialty arabica drágább lesz – kevesebb terem, nagyobb a kereslet
- Az olcsóbb kávék, instantok, kapszulás kávék egyre több robusztát tartalmaznak majd
- Ha most szereted a lágy, gyümölcsös ízeket, érdemes tudatosan keresni a 100% arabica feliratú csomagokat
A klímaváltozás átírja a kávévilág térképét, de a brazil gazdák nem adják fel – alkalmazkodnak. A kérdés csak az: te is alkalmazkodsz majd, vagy ragaszkodsz a régi ízekhez, bármilyen áron?
Te észrevetted már, hogy a kedvenc kávéd más lett az utóbbi években? Írd meg kommentben, arabica- vagy robuszta-párti vagy!
