Az air fryer nálam nem divatkütyü, hanem igazi munkatárs a konyhában. Reggel pitét sütök benne a gyerekeknek, délben csirkemellet az irodába, este pedig krumplit vagy zöldséget a vacsorához. Profi séfként is imádom, mert gyors, kevésbé zsíros, és mégis olyan ropogós lesz minden, mintha olajban sült volna.
Van azonban egy pici dolog, amitől nálam minden recept a következő szintre lép: egy olajspray.
Miért változtat meg mindent ez a hülye kis flakon?
Amikor csak úgy bedobálod a kaját a kosárba, sokszor szárazabb lesz a végeredmény, főleg a zöldségeknél vagy a fagyasztott cuccoknál. De ha előtte egy gyors, vékony réteg olajat fújsz rá (szó szerint 2-3 másodperc), akkor:
- a krumpli kívül ropogós lesz, belül puha,
- a csirkeszárny vagy a comb úgy ropog, mintha fritőzben készült volna,
- a brokkoli és a kelbimbó karamellizálódik, és egyáltalán nem keserű,
- még a bolti fagyasztott nuggets is olyan, mintha most készítetted volna.
És a legjobb rész? Egy flakon olaj hónapokig elég, mert egy adagra tényleg csak pár csepp kell. Most, hogy az olaj drága, ez különösen jól jön.
Hogyan csinálom én pontosan?
- Előkészítem az alapanyagot, fűszerezem.
- Egy gyors fújás a spray-vel – körbeforgatom a tálat vagy a húst, hogy mindenhol érje egy kis olaj.
- Be a kosárba, mehet a program.
- Zsírosabb dolgoknál (szalonna, csirkeszárny) szoktam 2-3 evőkanál vizet önteni a fiók aljába, hogy ne füstöljön a lakás.
- A végén, ha még szebb színt akarok, jöhet még egy pici fújás, és kész.
Pár dolog, amit szintén érdemes megszívlelni
Nem kell telepakolni a kosarat, hadd járja körbe a levegő. Félidőben mindig megrázom vagy megfordítom a kaját, hogy egyenletes legyen. Sütős receptekhez általában 20 fokkal alacsonyabb hőfokot és 20-25%-kal kevesebb időt állítok be, mert az air fryer sokkal erősebb.
És a legfontosabb: használat után azonnal áttörlöm nedves szivaccsal, így legközelebb sem füstöl és nem is szagos.
Ennyi. Egy olajspray és pár alapvető szabály – és máris úgy főzöl, mintha évek óta csak ezzel foglalkoznál. Nekem ez a kedvenc konyhai beruházásom az utóbbi években, mert tényleg minden nap használom, és tényleg minden jobb lesz tőle.
Te már próbáltad az olajspray-t az air fryerben? Vagy van saját trükköd? Írd meg kommentben, kíváncsi vagyok!



Érdekelne hogy süteményt pl.pogacsat
Vaniliakiflit piskótát kenyeret lehet e sütni az Air bán és hogyan
Természetesen lehet! 😊
Az Air Fryer-ben simán süthetsz pogácsát, vaníliás kiflit, piskótát és akár kenyeret is. A lényeg, hogy kicsit kisebb adagokat készíts, mert a forró levegő gyorsabban dolgozik, mint a sütő.
Néhány tipp:
A hőfokot általában érdemes 10–20°C-kal alacsonyabbra venni, mint a hagyományos sütőnél.
A sütési idő rövidebb: piskóta 10–15 perc, pogácsa 8–12 perc, mérettől függően.
A tésztát teheted kis formákba vagy szilikonos sütőpapírra is.
Kenyérnél működik a mini cipó vagy zsemle, mert gyorsabban átsül.
Ha szeretnéd, írok konkrét Air Fryer-re szabott recepteket is! 😊