A pehelypaplan a téli álmok királya: könnyű, meleg, puha – de a „csak vegytisztítás” felirat miatt sokan évekig nem merik kimosni. Pedig otthon is tökéletesen tisztítható, ha van elég nagy mosógéped és szárítógéped. Ha nincs, inkább vidd profiba, mert a túl kicsi dob szinte biztosan penész- és dohszaggal büntet.
A két aranyszabály, amit nem lehet megspórolni
A pehely utál összepréselődni és utál nedves maradni. Ezért csak akkor mosd otthon, ha a mosógép dobja legalább 10-12 kg-os (inkább 15 kg), és a szárítógép is ekkora kapacitású. Ha a paplant be kell gyömöszölni, már túl kicsi – a pehely nem tud mozogni, összecsomósodik, bent marad a nedvesség, és kész a katasztrófa.
Hogyan mosd ki tökéletesen
Előkészítés egyszerű: rázd ki a port, nézd át, nincs-e szakadás, és használj kifejezetten pehelymosásra való enyhe mosószert (vagy érzékeny bőrre való folyékony mosószert, esetleg babasampont). Mosd hidegen vagy maximum 30 °C-on, kímélő programon, dupla-tripla öblítéssel, és alacsony, 600-800 fordulatos centrifugával. Soha ne tegyél mellé más ruhát – a paplan egyedül szeret utazni.
A szárítás dönti el, életben marad-e a paplan
Ez a legfontosabb lépés, itt nem lehet sietni. Alacsony hőfokon (40-60 °C) szárítsd, és dobj be 3-4 tiszta teniszlabdát vagy speciális szárítólabdát – ezek verik szét a csomókat, és egyenletesen szétoszlatják a pelyhet. 3-5 óra is kell, de minden 30 percben vedd ki, rázd szét kézzel, forgasd meg, és tapintsd végig belülről is. Akkor kész, ha egy árva nedves folt sincs – teljesen száraz és könnyű, mint új korában.
Mit soha, de soha ne csinálj
Kézi mosás vagy kádba áztatás szinte lehetetlen: a pehely tonnás lesz, és lehetetlen kicentrifugálni. Napon vagy radiátoron szárítás szintén tilos – a csomók bent száradnak, és onnantól kezdve penész és dohszag örökre. Kis mosógépbe se erőltesd – még ha el is indul a program, a vége garantáltan szörnyű.
Ha nincs otthon nagy szárítógép – van még remény
Vidd el olyan önkiszolgáló mosodába, ahol ipari, 15-20 kg-os szárítógépek vannak – ott 1000-200ítsd be a már kimosott paplant, és 30-40 perc alatt tökéletesen kész lesz. Vagy kérd meg a vegytisztítót, hogy csak a szárítást végezze el – sok helyen vállalják külön.
Ha betartod a nagy mosógép + nagy szárítógép + teniszlabda szentháromságot, a pehelypaplanod 5-7 év után is olyan lesz, mint új korában: könnyű, szagtalan, és csodálatosan puha. És többé nem kell 15-25 ezerért vegytisztítani – otthon, pár ezer forintból megoldható.
