Mandarinos zefír, amitől az egész lakás karácsonyi illatban úszik – és elfelejted, hogy létezik boltis édesség

3 perc olvasás

Elképzelted már, hogy a téli esték tökéletes édessége nem a bolti, gumis zefír, hanem egy puha, mandarinos-felhő, ami szinte elolvad a szádban? Ez a házi mandarinos zefír pontosan ilyen: természetes, közepesen édes, és olyan illata van, mintha az egész konyha egy nagy karácsonyi mandaringömb lenne.

Miért jobb a házi, mint bármi, amit a boltban kapsz?

100% valódi mandarin – semmi műaroma puha, krémes, nem ragad, nem rágógumi-érzés 30 perc aktív munka, aztán magától készül 2 hétig eláll, és egyre finomabb lesz

Hozzávalók (kb. 30-35 darabhoz)

Sziruphoz 150 g mandarinos püré (kb. 5-6 nagyobb mandarinból) 280 g kristálycukor 100 ml víz 10 g agar-agar pár csepp narancssárga ételfesték (elhagyható)

Habcsókhoz 70 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból) csipet citromsav 70 g kristálycukor

Szóráshoz 20 g porcukor + 10 g kukoricakeményítő összekeverve

Elkészítés – egyszerűbb, mint gondolnád

A mandarinokat hámozd meg, távolítsd el a fehér hártyákat, és turmixold krémesre. Főzd félpuhára (kb. 10 perc), hogy 150 g maradjon – így lesz intenzív az íze.

Egy lábasban keverd össze a pürét, a cukrot, a vizet és az agar-agart. Közepes lángon, állandó keverés mellett forrald fel, majd 4-5 percig főzd – 104-106 °C-ra legyen (ha van hőmérőd).

Amint forr a szirup, kezdd el felverni a fehérjét citromsavval közepes sebességen. Amikor már habos, fokozatosan add hozzá a 70 g cukrot, és kapcsold maximálisra – majdnem kemény hab legyen.

A még forró szirupot vékony sugárban, a mixer mellett öntsd a habhoz, és 2-3 percig verd maximális sebességen – a massza fényes és sűrű lesz.

Azonnal töltsd habzsákba nagy csillagcsővel, és nyomd ki a zefírokat sütőpapírra – magas, kerek formákat.

Hagyd szobahőmérsékleten 6-12 órát vagy egy egész éjszakát száradni.

Másnap ragaszd össze őket kettő-kettő, és forgasd meg a porcukor-keményítő keverékben.

Extra tippek a tökéletes zefírért

Ha nincs agar-agarod, zselatinnal is működik: 8-9 g zselatin + 50 ml plusz víz. A száradás után a külseje ropogós, a belseje puha marad. Légmentesen záródó dobozban 2 hétig friss, de nálunk általában 3 napig sem bírja.

Ez a mandarinos zefír nem csak édesség – ez maga a tél íze egy falatban. Készíts belőle dupla adagot, csomagold celofánba, köss rá masnit – és már meg is van a legszebb karácsonyi ajándék.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version