A konzervhal az egyik leggyorsabb és legegészségesebb vacsora, amit a hűtőből előkaphatsz. De amikor a polc előtt állsz, mindig ott a kérdés: szardínia vagy tonhal? Egy dietetikus pontosan összehasonlította a két kedvencet – és az eredmény nem is olyan egyértelmű.
Ugyanannyi, 100 gramm olajos konzerv:
Szardínia: 208 kcal, 24,6 g fehérje, 11,4 g zsír, 982 mg omega-3 Tonhal: 198 kcal, 29,1 g fehérje, 8,2 g zsír, 128 mg omega-3
Vagyis az omega-3 csatában a szardínia simán földbe döngöli a tonhalat – több mint nyolcszor annyi van benne. Ez az a zsírsav, ami tényleg védi a szívet, csökkenti a gyulladást, jobb agyműködést és hangulatot hoz. Ha valaki azt mondja „egyél több omega-3-at”, valójában szardíniát akar mondani.
A fehérje-fronton viszont a tonhal vezet – majdnem 4,5 grammal több van ugyanabból a mennyiségből. Aki edz, sok proteint eszik vagy csak hosszabban jóllakott akar maradni, annak a tonhal a jobb választás. Mindkettő teljes értékű fehérje, tehát mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza.
Ha fogyni akarsz, a tonhal a nyerő – kevesebb kalória, több fehérje, hosszabb jóllakottság. Ha szívvédelmet, gyulladáscsökkentést, jobb agyműködést keresel, a szardínia veri a mezőnyt. Ha csonterősítést és D-vitamint, szintén szardínia. Ha gyors, semleges ízű proteint, tonhal.
A magyar boltokban mindkettő 300–500 forint között van, mindig kapható. Egy doboz + citrom, hagyma, tojás vagy rizs = tíz perc alatt kész a világ egyik legegészségesebb vacsorája.
Nincs rossz döntés, csak különböző erősségek. Most már pontosan tudod, melyik nap melyiket nyisd ki – és hogy a szardínia az a titkos szuperélelmiszer, amit mindenki alulértékel.