Télen mindenki vágyik valami édességre a tea mellé, de ki akar órákig pepecselni a konyhában? Itt a megoldás: datolyás-kókuszos bonbon, ami olyan krémes és finom, mintha egy luxus cukrászdából jött volna – közben csak pár alapanyag kell hozzá, és még cukrot sem tartalmaz.
Hozzávalók (kb. 15-18 darabhoz):
- 150 g kimagozott datolya (puha, jó minőségű)
- 100 ml tej vagy növényi tej (mandula-, kókusz-, zabtej – mind jó)
- 50 g dió, mandula vagy mogyoró (pirítva még jobb)
- 30-40 g kókuszreszelék az ízesítéshez + a hempergetéshez
- opcionális: 1 ek holland kakaópor vagy fahéj
Elkészítés:
A datolyát öntsd le forró vízzel 5 percre, hogy még puhább legyen, majd csepegtesd le. Dobd blenderbe a datolyát, a tejet és a diót – turmixold krémesre (1-2 perc). Ha szereted a csokisat, most keverj bele egy evőkanál kakaót vagy fahéjat. Kóstold meg – ha nem elég édes, még egy datolyát dobj bele.
Kis nedves kézzel formázz diónyi golyókat (kb. 18-20 g darabonként). Forgasd meg őket kókuszreszelékben, aprított dióban vagy kakaóporban – ahogy szereted.
Extra ötletek:
- Töltsd meg egy szem egész mogyoróval vagy mandulával – olyan lesz, mint a Ferrero Rocher.
- Csokiba mártva még luxusabb.
- Fahéjjal és szerecsendióval mézeskalács-ízű lesz.
Egészséges, vegán, gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül – és a gyerekek is imádják. 10 perc munka, és máris saját cukrászdád van otthon.