A mustárpor, amitől a mosogató szaga 2 perc alatt eltűnik – a profik titka, amitől a lefolyó úgy illatozik, mintha most szerelték volna fel

2 perc olvasás

A mosogatóból áradó dohos, „konyhaszag” nem csak zavaró – hanem jelzi, hogy a csőben zsír, ételmaradék és baktériumok gyűltek össze. A bolti lefolyótisztítók drágák, marók és büdösek. Van viszont egy filléres, természetes és azonnal ható megoldás, amit a profi szaniteresek és a régi vágású nagymamák már évtizedek óta használnak: sima száraz mustárpor.

Miért működik a mustárpor ennyire tökéletesen?

A mustármag őrleménye tele van természetes felületaktív anyagokkal, illóolajokkal és enzimekkel, amik

  • azonnal feloldják a zsíros lerakódást,
  • elpusztítják a szagokért felelős baktériumokat,
  • semlegesítik a kellemetlen szagokat,
  • és mindezt kíméletesen, a csövek és a zománc károsítása nélkül.

A 2 perces csoda – pontosan így csináld

Kapcsold be a forró vizet 10 másodpercig, hogy felmelegedjen a lefolyó. Szórj a nyílásba 1-2 evőkanál sima száraz mustárport – a legolcsóbb is tökéletes. Önts rá egy bögre (2-3 dl) szinte forró vizet. Várj 1-2 percet – hallani fogod a finom sistergést, ahogy a mustár dolgozik. Öblítsd le bő, meleg vízzel 20-30 másodpercig.

Kész. A szag eltűnik, a lefolyó tiszta, a konyha friss – mintha új mosogatót kaptál volna.

Ha már nagyon erős a szag – dupla erő

2 evőkanál mustárpor + 1 teáskanál só. Rá egy bögre forró víz. 5 perc hatóidő, aztán öblítés. A só mechanikusan súrol, a mustár kémiailag tisztít – garantált siker.

Miért jobb ez, mint a szóda + ecet kombó?

Nem habzik szét a mosdókagylóban. Nem marad ecetszag. Nem károsítja a gumitömítéseket. Nem kell 20 percet várni – 2 perc, és kész.

Hogyan előzd meg, hogy újra büdös legyen?

Heti egyszer este, lefekvés előtt szórj 1 teáskanál mustárport a lefolyóba, önts rá egy bögre forró vizet. Reggelre a cső makulátlan, a konyha friss.

Egy kiló mustárpor 200-300 forint – egy évre elég, és a mosogató egész évben úgy illatozik, mintha most szerelték volna fel. Próbáld ki még ma este – és holnap reggel már csak a friss kávé illatát fogod érezni, nem a lefolyót.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version