Áramszünet idején a hűtő leáll, és azonnal életbe lép a „2 órás szabály”. A táplálkozási szakértők szerint ennyi időnél tovább szinte semmi nem biztonságos szobahőmérsékleten.
Tej és tejtermékek
- Nyitott vagy házi tej – max. 1–2 óra
- Megnyitott dobozos tej – max. 2 óra
- Joghurt, kefir, tejföl – max. 2 óra
- Krémsajt – 2–3 óra
Hús
- Nyers hús (bármilyen) – max. 2 óra
- Kész vagy sült hús – max. 2 óra Minden 20 percben megduplázódhatnak a veszélyes baktériumok 4–60 °C között.
Sajt
- Kemény, érlelt sajtok (parmezán, öreg cheddar) – 6–8 óra
- Félkemény sajtok – 4–6 óra
- Lágy sajtok – 2–3 óra
Készételek és maradékok
Szobahőmérsékleten maximum 2 óra, 30 °C felett már 1 óra is sok.
Fagyasztott félkész termékek
Minden kiolvasztás és újrafagyasztás drasztikusan növeli a baktériumok és toxinok számát. Ha a csomagban sok a jég vagy „hó” – már kiolvadt egyszer, ne vedd meg és ne edd meg.
Gyors táblázat a legfontosabbakról
| Termék | Max. idő hűtő nélkül (20–25 °C) |
|---|---|
| Tej, joghurt, kefir | 2 óra |
| Nyers vagy kész hús | 2 óra |
| Kemény sajt | 6–8 óra |
| Lágy/krémsajt | 2–3 óra |
| Bármilyen készétel | 2 óra |
Mit tegyél hosszabb áramszünet esetén?
- Hűtőajtót csak végszükség esetén nyisd ki
- Fagyasztott árut egy helyre rakj és takard le pléddel (akár 24–48 óráig hideg marad)
- Tejet, húst vidd a leghűvösebb helyre (pince, erkély, ha 10 °C alatt van)
- Használj hűtőtáskát és jégakkut
A 2 órás szabály most életet menthet. Jobb kidobni egy adag ételt, mint napokig szenvedni ételmérgezéstől.