Skip to content

Meddig bírják az élelmiszerek hűtő nélkül? 

Meddig bírják az élelmiszerek hűtő nélkül?

Áramszünet idején a hűtő leáll, és azonnal életbe lép a „2 órás szabály”. A táplálkozási szakértők szerint ennyi időnél tovább szinte semmi nem biztonságos szobahőmérsékleten.

Tej és tejtermékek

  • Nyitott vagy házi tej – max. 1–2 óra
  • Megnyitott dobozos tej – max. 2 óra
  • Joghurt, kefir, tejföl – max. 2 óra
  • Krémsajt – 2–3 óra

Hús

  • Nyers hús (bármilyen) – max. 2 óra
  • Kész vagy sült hús – max. 2 óra Minden 20 percben megduplázódhatnak a veszélyes baktériumok 4–60 °C között.

Sajt

  • Kemény, érlelt sajtok (parmezán, öreg cheddar) – 6–8 óra
  • Félkemény sajtok – 4–6 óra
  • Lágy sajtok – 2–3 óra

Készételek és maradékok

Szobahőmérsékleten maximum 2 óra, 30 °C felett már 1 óra is sok.

Fagyasztott félkész termékek

Minden kiolvasztás és újrafagyasztás drasztikusan növeli a baktériumok és toxinok számát. Ha a csomagban sok a jég vagy „hó” – már kiolvadt egyszer, ne vedd meg és ne edd meg.

Meddig bírják az élelmiszerek hűtő nélkül?Gyors táblázat a legfontosabbakról

Termék Max. idő hűtő nélkül (20–25 °C)
Tej, joghurt, kefir 2 óra
Nyers vagy kész hús 2 óra
Kemény sajt 6–8 óra
Lágy/krémsajt 2–3 óra
Bármilyen készétel 2 óra

Mit tegyél hosszabb áramszünet esetén?

  • Hűtőajtót csak végszükség esetén nyisd ki
  • Fagyasztott árut egy helyre rakj és takard le pléddel (akár 24–48 óráig hideg marad)
  • Tejet, húst vidd a leghűvösebb helyre (pince, erkély, ha 10 °C alatt van)
  • Használj hűtőtáskát és jégakkut

A 2 órás szabály most életet menthet. Jobb kidobni egy adag ételt, mint napokig szenvedni ételmérgezéstől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük