A legtöbben naponta többször melegítünk vizet a mikróban egy gyors teához vagy instant leveshez, pedig ez az egyik legveszélyesebb dolog, amit a konyhában csinálhatsz. A víz „túlforrósodhat” (szuperhevítés), vagyis 100 °C fölé melegszik anélkül, hogy láthatóan forrna – és amikor hozzáérsz, robbanásszerűen fortyog fel. Az eredmény? Másodfokú égési sérülések az arcon, nyakon, kezeken.
Miért történik ez pontosan a mikróban? A hagyományos tűzhelyen a víz alulról melegszik, buborékok képződnek, és a gőz szépen távozik. A mikró viszont a teljes térfogatot egyszerre hevíti, ráadásul egyenetlenül. Ha a pohár túl sima, tiszta vagy az víz nagyon „tiszta” (pl. szűrt vagy állott), akkor nincsenek apró szennyeződések vagy karcolások, amiken a buborékok meg tudnának indulni. A gőz bent reked – a víz látszólag nyugodt, de valójában egy bomba.
Amint kiveszed és belekevered a kanalat, vagy csak meglököd a poharat, a felhalmozódott energia egyszerre szabadul fel: a víz akár az arcodba is fröccsenhet 110-120 °C-on.
Hogyan melegítsd a vizet biztonságosan mikróban – ha muszáj?
- Mindig tegyél a pohárba egy nem fém tárgyat: fa keverőpálcika, bambusz vagy akár egy tiszta teafilter-zacskó is tökéletes (ez ad „magot” a buborékoknak).
- Sose töltsd tele a poharat – hagyj legalább 3-4 centi szabad helyet a tetején.
- Csak rövid időkre melegítsd: 20-30 másodperc, kiveszed, megkevered, vissza, ismétled.
- Várj 30-60 másodpercet, mielőtt kinyitod a mikro ajtaját és kiveszed.
- 250 ml vízhez maximum 1 perc közepes (700-800 W) teljesítményen – soha ne állítsd 2-3 percre egyszerre.
A legjobb megoldás? Felejtsd el a mikrót! Használj vízforralót vagy hagyományos lábasat – ott látod a buborékokat, hallod a hangot, és pontosan akkor állítod le, amikor kell (zöld teához pl. 75-80 °C, kávéhoz 90 °C az ideális).
Ez nem városi legenda: évente több száz ember kerül kórházba mikro okozta túlforrósodott víztől. Egy másodperc figyelmetlenség – és kész a baj. Oszd meg, hogy más se essen bele ebbe a csapdába!