Főztél túl sok rizst? Ne dobd ki! Ha jól tárolod, akár napokig, sőt hetekig eláll, és pontosan ugyanolyan puha és szaftos marad, mint frissen főve. Íme a profi trükkök, amiket minden koreai és kínai anyuka ismer – nálunk is beváltak.
Először a legfontosabb: a tárolás
A rizs akkor veszélyes, ha szobahőmérsékleten hagyod órákig – ilyenkor szaporodhatnak el a bacik. A titok: minél gyorsabban hűtsd le!
Frissen főtt rizst azonnal terítsd szét vékony rétegben műanyag dobozba vagy tálcára → tedd hűtőbe (max. 1 óra alatt 6 °C alá). Hűtőben 3-4 napig, fagyasztóban 3-4 hónapig tökéletes marad.
3 módszer, amivel újra friss lesz a rizs
Mikróban (a leggyorsabb és legbiztosabb) Tedd a rizst mikróba alkalmas edénybe Minden 2 dl rizshez adj 2 evőkanál vizet Lazán takard le (fedő félig nyitva vagy nedves papírtörlő) Teljes teljesítményen 2-4 perc (200 g rizs kb. 3 perc) Félig keverd át, majd még 1 perc Hagyd állni 1-2 percig → kész is a puha, szaftos rizs
Serpenyőben (ha pirított rizst szeretnél) Tegyél a serpenyőbe 1 tk olajat vagy vajat Add hozzá a hideg rizst Közepes lángon folyamatosan kevergetve 3-5 perc alatt melegítsd át Ha kell, csepegtess rá 1-2 ek vizet, hogy ne száradjon ki Kínai stílusú pirított rizs alapja is kész egy perc alatt
Lábasban, fedő alatt (ha nagyobb mennyiséget melegítesz) Tedd a rizst a lábasba Adj hozzá 1-2 ek vizet vagy alaplét minden bögre rizshez Alacsony láng, fedő rá Időnként keverd meg Amikor a víz elpárolgott és gőzölög → tálalható
Fagyasztott rizs felmelegítése
Fagyasztóból közvetlenül mikróba vagy serpenyőbe teheted Minden 2 dl rizshez adj 2 ek vizet Mikróban 3-5 perc (félidőben keverd át) Serpenyőben ugyanúgy, mint a hűtős változatot
Extra tippek a tökéletes állagért
- Soha ne melegítsd fedő nélkül és szárazon → azonnal kiszárad
- Ha mégis kemény lett, mentsd meg: adj hozzá 1-2 ek vizet vagy tejet, takard le, és 1 perc mikró még csodát tesz
- A jázmin- és basmati rizs a legszaftosabb újramelegítve, a barna rizs kicsit tovább tart (4-5 perc mikróban)
Ennyi az egész. Ha így csinálod, a másnapos rizs is pontosan olyan puha és finom lesz, mint frissen főzve – sőt, sokan állítják, hogy még jobb, mert az ízek jobban összeérnek.