Skip to content

A gránátalma, amitől nem lesz vörös a fél konyha: 60 másodperces tisztítás, nulla fröcskölés

A gránátalma a legtökéletesebb gyümölcs: gyönyörű, egészséges, tele antioxidánssal és C-vitaminnal, mégis a legtöbben inkább kerülgetik a boltban. Mert mindenki tudja: ha nekiállsz pucolni, fél óra múlva vörös lesz a kezed, a pulcsid, a pult, a mosdókagyló, és még a macska is piros pöttyös.

Van azonban egy módszer, amit egyszer látni kell, és többé soha nem fogsz máshogy gránátalmát pucolni: 60 másodperc alatt, teljesen tiszta kézzel, ruhával és konyhával kapsz egy tál csillogó, ép, lédús magokat. Csak egy éles kés és egy közönséges evőkanál kell hozzá.

Hogyan válaszd ki a tökéletes gránátalmát?

A jó gránátalma nehéz, mintha kő lenne belül, a héja száraz, feszes, kicsit ráncos, nem fényes és sima. A fényes, sima héjú általában éretlen és savanyú. Ha megkopogtatod, tompa, mély hangot ad – az a tuti jel, hogy tele van lével.

A tisztítás lépésről lépésre (de számok nélkül, csak a lényeg)

Mosd meg és töröld szárazra a gyümölcsöt – így nem csúszkál a kezedben.

Vágd le a „koronát”, csak a tetejét, kb. fél centit, hogy látszódjanak a fehér hártyák, amik szétválasztják a szemeket. Ekkor látod, hány szegmensből áll (általában 5-6).

A fehér hártyák mentén, felülről lefelé, éles késsel csinálj sekély, 2-3 mm mély vágásokat a héjon – ne vágd át a magokat, csak a héjat, hogy könnyebben nyíljon.

Fogj egy sima nejlonzacskót vagy egy mély tálat, tedd bele a gránátalmát vágott felével lefelé.

Fogd a legerősebb evőkanalat (minél nehezebb, annál jobb), és határozott, ritmusos mozdulatokkal koppints a gyümölcs hátoldalára, minden szegmensnél körbe-körbe.

A magok 5-10 másodperc alatt potyogni kezdenek: tökéletesen ép, fényes, lédús rubinvörös szemek, egy csepp lé sem fröccsen ki, mert a zacskó mindent felfog.

Ha kész, csak öntsd át egy tálba, a héj és a fehér hártya bent marad a zacskóban – kidob, kész.

Egy közepes gránátalma így 30-40 másodperc alatt tiszta, egy nagy 60-70 másodperc alatt. A konyhapult makulátlan, a kezed tiszta, a ruhád foltmentes.

Ezt a módszert egyszer kipróbálod, és többé nem érted, miért szenvedtél eddig fél órákat kézzel piszkálva, vörösre festve mindent.

A tiszta magokat most már bátran használhatod bárhova: reggeli joghurtba, zabkásába, salátákba, sütikbe, húsok mellé mártásnak, vagy csak úgy kanalazva.

A gránátalma többé nem „tilos gyümölcs” – mostantól bármikor, bárhol, bármilyen mennyiségben.

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Exit mobile version