Van otthon olyan lábos, amit már szégyellsz elővenni, mert alul teljesen fekete és ragacsos? Évek óta ott van az égett zsír, a vízkő, az isten tudja mi – és már rég lemondtál róla. De ne dobd ki! Egy kis ecet és pár perc elég, hogy úgy nézzen ki, mintha most vetted volna le a polcról.
Az egész titka nagyon egyszerű: az ecet savas, az égett szennyeződés pedig lúgos. Amikor összeérnek, szinte maguktól széteszik egymást, a fekete réteg felpuhul és lejön, mintha sosem lett volna ott.
Így csináld, lépésről lépésre – tényleg gyerekjáték
Keverj össze egy spricnis flakonban fele-fele arányban sima fehér ecetet és vizet. Fújd rá bőségesen a lábos aljára, ne sajnáld. Szórj rá egy kis szódabikarbónát – ettől indul be a habzás és a varázslat. Hagyd állni 5-10 percig, közben nézd, ahogy a kosz magától kezd leoldódni. Egy durvább szivaccsal (de ne dróttal!) töröld át – szinte magától lejön minden. Öblítsd le, és csodáld meg az eredményt.
Milyen edényre jó és melyikre ne próbáld?
Rozsdamentes acél és zománcozott edényeknél tökéletes, ezeken nyugodtan használd. Alumíniumot, öntöttvasat és rezet inkább hagyjuk ki, mert az ecet mattá teheti őket.
Ha extra makacs a szennyeződés, forralj fel benne egy kevés ecetes vizet pár percig – a gőz belülről is segít, és utána még könnyebben lejön minden.
Ennyi. Öt perc munka, pár száz forint, és a legreménytelenebb lábosod is úgy ragyog, mint újkorában. Kipróbáltad már? Írd meg kommentben, neked hogy sikerült!