Zöld banáncsokorral állsz a konyhában, de most azonnal kell a banánkenyér, a smoothie vagy csak egy normális édes gyümölcs? Nem kell napokig várnod: ezekkel a trükkökkel 1 óra, 1 éjszaka vagy maximum 2 nap alatt kész a tökéletesen sárga, puha banán.
Villámgyors 60 perces érlelés – a sütő varázslata
Ha ma este még sütni akarsz, ez a leggyorsabb.
Előmelegíted a sütőt 150 °C-ra, egészben, héjával sütőpapírra teszed a banánokat, és pontosan egy óra múlva kiveszed. A héj koromfekete lesz (ez normális), de a belseje krémes, édes és azonnal használható. Kihűlés után csak hámozod, és már mehet is a tésztába vagy a turmixba.
Éjszakai turbó – etilénbomba más gyümölccsel
Ha van 8-10 órád, ez a legegyszerűbb és legtermészetesebb.
Teszel 1-2 érett almát, körtét, avokádót vagy akár paradicsomot egy barna papírzacskóba a banánok mellé, ráhajtod a zacskó száját, és meleg helyre (pl. konyhapultra) rakod. Reggelre a zöld banánok sárgák, foltosak és illatosan édesek lesznek.
24-48 órás klasszikus – csak papírzacskó kell
Ha nincs más gyümölcsöd, a banán saját gázát is elég felpörgetni.
Egész csokorral együtt barna papírzacskóba teszed, többször ráhajtod a száját (de ne zárd légmentesen), és hagyod a pulton. A banánok által termelt etilén bent reked, a papír mégis enged levegőzni – 1-2 nap múlva kész a tökéletes érettség.
Így lassítsd le, ha már túl gyorsan barnulnak
- A csokor szárát tekerd körbe folpackkal – az etilén nem jut le a gyümölcsökhöz
- Akaszd fel a banánokat (ne érintkezzenek semmivel)
- Tartsd távol alma, körte, paradicsom mellől
- Ha már nagyon foltos, dobd hűtőbe – a héj fekete lesz, de a belseje még egy hétig tökéletes marad
A banánhéjat ássátok a cserepes virágok földjébe – természetes kálium-trágya, a növények hálásak lesznek.
Ezzel a három módszerrel soha többé nem kell zöld banánt enni vagy várni – pontosan akkor érik meg, amikor neked kell.

