Gomba pástétom, amitől a vendégek a tányért is kinyalják – krémes, fűszeres, és kész 20 perc alatt

2 perc olvasás

Képzeld el azt a pillanatot, amikor a vendég beleharap a pirítósba, becsukja a szemét, és csak ennyit mond: „ezt kérem receptben”. Ez a gomba pástétom ilyen. Selymes, mély, gombás-fokhagymás, mégis könnyed – és a böjtölők is imádni fogják, ha egy picit változtatsz rajta.

A titok, ami miatt függő leszel

A répától lesz édes, a fokhagymától karakteres, a vajtól selymes, a krémsajttól krémes. Nem kell máj, nem kell hús – csak jó gomba és pár perc a tűzhely mellett, és kész a tökéletes nassolnivaló, előétel, szendvicskrém, tésztaszósz-alap.

Hozzávalók, amik mindig otthon vannak

500 g champignon vagy barna gomba 1 nagy vöröshagyma 1 közepes répa 3-4 gerezd fokhagyma 100 g natúr krémsajt vagy növényi alternatíva 50 g vaj vagy kókuszolaj só, frissen őrölt bors csipet szerecsendió és kakukkfű olívaolaj a serpenyőbe

Gomba pástétom, amitől a vendégek a tányért is kinyalják – krémes, fűszeres, és kész 20 perc alattElkészítés – egyszerűbb, mint gondolnád

A hagymát aprítsd finomra, a répát reszeld durvára. Közepes lángon pirítsd a hagymát vaj+olívaolaj keverékén üvegesre. Add hozzá a répát, pirítsd 4-5 percig, hogy édes legyen. Jöhetnek a vékonyra szeletelt gombák – magas láng, hogy levet eresszenek, aztán alacsony, hogy az összes lé elpárologjon. Amikor már szinte száraz, dobd rá a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd – 1-2 perc, és kész.

Turmixgépbe vele, add hozzá a krémsajtot és a maradék vajat. Turmixold krémesre – ha még selymesebbet akarsz, csorgass bele 1-2 evőkanál tejszínt vagy növényi tejet.

Tálalás, amitől mindenki elalél

Öntsd kis tálkákba, a tetejére egy kanál olvasztott vaj, pár szelet pirított gomba, friss kakukkfű. Vagy kend vastagon pirítósra, bagettre, korpás kenyérre. Hideg előételként zellerszárral, retekkel, uborkával – a vendégek a tányért is kinyalják.

Pisztácia-verzió? Naná!

Cseréld a vajat kókuszolajra, a krémsajtot natúr növényi krémsajtra. Az íze ugyanolyan krémes, a állaga tökéletes – böjtben is bűnözően finom.

Hol használhatod még?

Palacsinta tölteléknek, rakott krumpli rétegnek, tésztaszósz alapnak, vagy csak úgy kanállal a hűtőből éjfélkor.

20 perc, és kész a téli kedvenc, amitől mindenki azt kérdezi: „ezt tényleg te csináltad?”

Próbáld ki még ma – és a kenyér többé nem lesz ugyanaz.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása