Képzeld el azt a pillanatot, amikor a vendég beleharap a pirítósba, becsukja a szemét, és csak ennyit mond: „ezt kérem receptben”. Ez a gomba pástétom ilyen. Selymes, mély, gombás-fokhagymás, mégis könnyed – és a böjtölők is imádni fogják, ha egy picit változtatsz rajta.
A titok, ami miatt függő leszel
A répától lesz édes, a fokhagymától karakteres, a vajtól selymes, a krémsajttól krémes. Nem kell máj, nem kell hús – csak jó gomba és pár perc a tűzhely mellett, és kész a tökéletes nassolnivaló, előétel, szendvicskrém, tésztaszósz-alap.
Hozzávalók, amik mindig otthon vannak
500 g champignon vagy barna gomba 1 nagy vöröshagyma 1 közepes répa 3-4 gerezd fokhagyma 100 g natúr krémsajt vagy növényi alternatíva 50 g vaj vagy kókuszolaj só, frissen őrölt bors csipet szerecsendió és kakukkfű olívaolaj a serpenyőbe
Elkészítés – egyszerűbb, mint gondolnád
A hagymát aprítsd finomra, a répát reszeld durvára. Közepes lángon pirítsd a hagymát vaj+olívaolaj keverékén üvegesre. Add hozzá a répát, pirítsd 4-5 percig, hogy édes legyen. Jöhetnek a vékonyra szeletelt gombák – magas láng, hogy levet eresszenek, aztán alacsony, hogy az összes lé elpárologjon. Amikor már szinte száraz, dobd rá a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd – 1-2 perc, és kész.
Turmixgépbe vele, add hozzá a krémsajtot és a maradék vajat. Turmixold krémesre – ha még selymesebbet akarsz, csorgass bele 1-2 evőkanál tejszínt vagy növényi tejet.
Tálalás, amitől mindenki elalél
Öntsd kis tálkákba, a tetejére egy kanál olvasztott vaj, pár szelet pirított gomba, friss kakukkfű. Vagy kend vastagon pirítósra, bagettre, korpás kenyérre. Hideg előételként zellerszárral, retekkel, uborkával – a vendégek a tányért is kinyalják.
Pisztácia-verzió? Naná!
Cseréld a vajat kókuszolajra, a krémsajtot natúr növényi krémsajtra. Az íze ugyanolyan krémes, a állaga tökéletes – böjtben is bűnözően finom.
Hol használhatod még?
Palacsinta tölteléknek, rakott krumpli rétegnek, tésztaszósz alapnak, vagy csak úgy kanállal a hűtőből éjfélkor.
20 perc, és kész a téli kedvenc, amitől mindenki azt kérdezi: „ezt tényleg te csináltad?”
Próbáld ki még ma – és a kenyér többé nem lesz ugyanaz.

