A krumpli unalmas. A rizs semmiség. De ha egyszer megkóstolod ezt a mézes-rozmaringos sült répát, többé nem akarsz mást köretnek. Édes, sós, ropogós szélekkel, puha belsejével – 25 perc alatt kész, és úgy eltűnik a tálról, mintha sosem lett volna.
5 hozzávaló, nulla macera, és kész a karácsonyi asztal sztárja (meg a hétköznapi vacsora megmentője).
Hozzávalók (2-3 főre, köretnek vagy önálló fogásnak)
- 50 dkg répa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 púpos evőkanál méz (akác a legfinomabb)
- 1 teáskanál friss vagy szárított rozmaring (friss az igazi)
- fél teáskanál só, frissen őrölt bors
- opcionális: pár csepp citromlé, ha szereted az édeskés-savanykás ízt
Elkészítés – egyszerűbb már nem is lehetne
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeverésesnél 180 is elég). A répát pucold meg, mosd meg, és vágd egyforma vastag hasábokra vagy szeletekre – így fog egyenletesen átsülni.
Egy tálban keverd össze az olajat, a mézet, a rozmaringot, a sót és a borsot. Ha citromlevet használsz, most csepegtesd bele – gyönyörűen kiegyensúlyozza a méz édességét.
Dobd bele a répát, forgasd össze alaposan, hogy minden darab csillogjon a mézes pácban. Hagyd állni 5-10 percig, ha van időd – még jobb lesz az íze.
Sütőpapíros tepsire egy rétegben terítsd szét (ne zsúfold túl, hadd piruljon szépen). 20–25 perc alatt kész: a széle aranybarna-karamellás, a közepe krémesen puha. Félidőben egyszer keverd meg, hogy minden oldala egyformán piruljon.
Tálaláskor még egy csipet friss rozmaringot szórhatsz rá, vagy egy vékony mézcsíkot húzhatsz a tetejére – kész is a gasztro-csoda.
Sült hús mellé, grillezett halhoz, rizshez, bulgurhoz, de akár magában is tökéletes. Hidegen is isteni másnap a hűtőből kilopva.
Ez az a köret, amitől a gyerekek is repetáznak, a vendégek pedig receptet kérnek – és közben még egészséges is. Felejtsd el a krumplit. Mostantól csak ez lesz a sztár.
