Képzeld el, hogy a mosogatóba öntött rizslé valójában tápanyagbomba – erősíti a növényeket, javítja a talajt! Ez nem hulladék, hanem természetes erőforrás, amit ázsiai szépségápolásban régóta használnak bőrre és hajra. Most ismerd meg, hogyan alkalmazhatod a zöldjeidnél – kevesebb pazarlás, több növekedés!
Miért hasznos a rizslé a növényeknek?
A rizslé – főtt vagy áztatott – nitrogént, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmaz, ezek létfontosságúak a növekedéshez, virágzáshoz, terméshez. A rizs keményítőt, kevés fehérjét és zsírt, B-vitaminokat (B1, B3, B6), magnéziumot, foszfort hordoz – mindez a lébe kerül.
Javítja a talaj szerkezetét: levegősebbé, áteresztőbbé teszi, megelőzi a tömörödést, jobb a víz- és tápanyagáramlás. Antimikrobiális hatása csökkenti a betegségeket, kevesebb peszticid kell. A keményítő eco-herbicidként működik. Lúgos pH-ja segíti a tápanyagfelvevőt, és vizet spórol – eco-megoldás minden főzésnél.
4 mód a főtt rizslé használatára
A rizslé sokoldalú: főzéskor gyűjtsd, vagy áztass nyers rizst, hűtsd le.
Természetes műtrágyaként: nitrogén növeli a növekedést, foszfor a gyökereket, kálium a virágzást. Hígítsd kétszeres vízzel, öntözz hetente a talajra – szobanövényeknek, paradicsomnak kiváló.
Talajjavítóként: keményítő lazít, jobb oxigénellátás. Havonta egy liter cserépbe vagy ágyásba – agyagos földnél ideális.
Betegségvédelemként: antimikrobiális összetevők gátolják gombát, baktériumot. Hígítva permetezd kéthetente – gyomok ellen is hatásos.
pH-szabályozóként: lúgos hatás kiegyensúlyoz savas talajt, jobb felszívódás. Savanyú földnél önts hozzá – virágok színei élénkebbek.
Rizslé készítése és tárolása
Főzéskor gyűjtsd a vizet – ez a leggazdagabb. Vagy áztass fél órára, szűrd. Hűtsd, zárt üvegben hűtőben 3-4 napig tartsd. Hígítsd mindig, túladagolás kerülendő.
A rizslé táplál, véd, javít, vizet spórol. Gyűjtsd főzéskor – növényeid erősebbek lesznek.