Csirkehús oké (főtt, csont/só/fűszer nélkül), de bőr? USDA: 100 g bőr = 40 g zsír, 82 mg koleszterin – magas, egyensúly zavar. Bőr ritkán tiszta (sült, fűszeres). Figyelj: pánikreátitisz, elhízás, toxin.
Zsír túlterhelés – pánikreátitisz kockázat – tünetek, érzékeny fajták
Zsír kell (energia, hormon, vitamin A/D/E/K), de túlzás: elhízás, anyagcsere gond, hasnyálmirigy gyulladás (akut pánikreátitisz – enzim önemésztés). Fajta: cocker spániel, mini schnauzer, yorkie prediszponált. Egy adag: hányás, hasmenés, hasfájás, letargia 24 órán belül. Nagy mennyiség: sürgősségi vet.
Koleszterin rejtett teher – hosszú távú hatás – tünetek
82 mg/100 g – magas. Kell membrán/hormon, de excessz: szőr romlás, étvágytalan, emésztés zavar, hasfájás, ritka görcs. Idő: tünetmentes, de gyengít immun. Rendszeres: metabolikus betegség.
Bőr: só, bors, hagymapor, fokhagymapor gyakori. Toxin: allil-szulfid (hagyma/fokh.) – hemolitikus anémia (vörösvértest pusztulás). Tünet: gyenge, apátia, légszomj, koordináció vesztes, sárga nyálkahártya. Kicsi mennyiség is veszélyes kölyök/kis fajta. Sült/restaurant bőr: kerülendő.
Haszon? – omega-6, fehérje – de alternatíva jobb
Tiszta bőr: 20 g fehérje/100 g, linolsav (omega-6 bőr barrier). De kockázat > haszon. Alternatíva: lazac/treka (főtt, omega-3/6 balansz), vet kiegészítő (halolaj), csirkemell/marha/pulyka/feed teljes aminosav. Bőr: needless risk.
Kicsi tiszta főtt: megfigyel 24-48 óra (víz, könnyű étel). Fűszeres/sült/nagy: vet azonnal ha hányás/hasmenés/letargia/hasfájás. Pánikreátitisz: 6-24 óra tünet, kórház (infúzió, fájdalomcsillapító). Ne hánytass otthon (kockázatos).
Csirkebőr: kerüld – zsír/koleszterin/toxin veszély. Biztonságos fehérje/zsír más forrás. Figyelj asztal – egészséges kutya!