A legtöbben csak kifacsarjuk a citromot, a héját meg kidobjuk. Pedig éppen a héjban van a legtöbb érték: 5-10-szer több C-vitamin, limonén, flavonoid és illóolaj, mint a gyümölcshúsban.
A megoldás egyszerű: fagyaszd le az egész citromot, és onnantól kezdve az egész gyümölcs ehetővé válik – héjostul, magostul, mindenestül.
Mi történik a fagyasztástól?
A mélyhűtés szétrobbantja a sejtfalakat, a héj elveszti keserűségét, a textúra puha és krémes lesz. Nem kell többé reszelővel küzdeni a kemény héjjal – fagyottan szinte porrá omlik.
Hogyan csináld?
Mosd meg alaposan a citromot (lehetőleg bio, vagy szódabikarbónás-ecetes vízben áztasd 10 percig). Töröld szárazra, tedd zárható zacskóba vagy dobozba, és mehet a fagyasztóba. Ott akár 3-4 hónapig is elvan, nem veszít semmiből.
Hogyan használd?
Kiveszed a fagyasztóból, és fagyottan reszeled – nem kell kiengedni. Egy-két mozdulat, és kész a citrompor vagy citrompehely.
Hová tedd?
- Salátákba, dresszingbe – azonnal friss, intenzív íz, nulla keserűség
- Húsok, halak pácolásához – tökéletes ropogós kérget ad
- Sütikbe, muffinba, kenyérbe – a héj adja a valódi citromízt, nem a mesterséges aroma
- Teába, limonádéba – egy kiskanál reszelt fagyott citrom többet ér, mint egy szelet friss
- Smoothie-ba, joghurtba – krémes, jeges, tele vitaminnal
Extra előny: mindig van otthon citrom, sosem romlik le, sosem szárad ki, és egy mozdulattal adagolható.
A fagyasztott egész citrom nem spórolás – ez a legjobb módja annak, hogy a citromot 100%-ban használd ki, héjostul, magostul, minden csepp értékkel.

