A mosogatóból áradó dohos, „konyhaszag” nem csak zavaró – hanem jelzi, hogy a csőben zsír, ételmaradék és baktériumok gyűltek össze. A bolti lefolyótisztítók drágák, marók és büdösek. Van viszont egy filléres, természetes és azonnal ható megoldás, amit a profi szaniteresek és a régi vágású nagymamák már évtizedek óta használnak: sima száraz mustárpor.
Miért működik a mustárpor ennyire tökéletesen?
A mustármag őrleménye tele van természetes felületaktív anyagokkal, illóolajokkal és enzimekkel, amik
- azonnal feloldják a zsíros lerakódást,
- elpusztítják a szagokért felelős baktériumokat,
- semlegesítik a kellemetlen szagokat,
- és mindezt kíméletesen, a csövek és a zománc károsítása nélkül.
A 2 perces csoda – pontosan így csináld
Kapcsold be a forró vizet 10 másodpercig, hogy felmelegedjen a lefolyó. Szórj a nyílásba 1-2 evőkanál sima száraz mustárport – a legolcsóbb is tökéletes. Önts rá egy bögre (2-3 dl) szinte forró vizet. Várj 1-2 percet – hallani fogod a finom sistergést, ahogy a mustár dolgozik. Öblítsd le bő, meleg vízzel 20-30 másodpercig.
Kész. A szag eltűnik, a lefolyó tiszta, a konyha friss – mintha új mosogatót kaptál volna.
Ha már nagyon erős a szag – dupla erő
2 evőkanál mustárpor + 1 teáskanál só. Rá egy bögre forró víz. 5 perc hatóidő, aztán öblítés. A só mechanikusan súrol, a mustár kémiailag tisztít – garantált siker.
Miért jobb ez, mint a szóda + ecet kombó?
Nem habzik szét a mosdókagylóban. Nem marad ecetszag. Nem károsítja a gumitömítéseket. Nem kell 20 percet várni – 2 perc, és kész.
Hogyan előzd meg, hogy újra büdös legyen?
Heti egyszer este, lefekvés előtt szórj 1 teáskanál mustárport a lefolyóba, önts rá egy bögre forró vizet. Reggelre a cső makulátlan, a konyha friss.
Egy kiló mustárpor 200-300 forint – egy évre elég, és a mosogató egész évben úgy illatozik, mintha most szerelték volna fel. Próbáld ki még ma este – és holnap reggel már csak a friss kávé illatát fogod érezni, nem a lefolyót.

