Skip to content

Hogyan melegítsd fel a rizst úgy, hogy ne legyen száraz és kemény – 3 tuti módszer, ami mindig működik

Hogyan melegítsd fel a rizst úgy, hogy ne legyen száraz és kemény – 3 tuti módszer, ami mindig működik

Főztél túl sok rizst? Ne dobd ki! Ha jól tárolod, akár napokig, sőt hetekig eláll, és pontosan ugyanolyan puha és szaftos marad, mint frissen főve. Íme a profi trükkök, amiket minden koreai és kínai anyuka ismer – nálunk is beváltak.

Először a legfontosabb: a tárolás

A rizs akkor veszélyes, ha szobahőmérsékleten hagyod órákig – ilyenkor szaporodhatnak el a bacik. A titok: minél gyorsabban hűtsd le!

Frissen főtt rizst azonnal terítsd szét vékony rétegben műanyag dobozba vagy tálcára → tedd hűtőbe (max. 1 óra alatt 6 °C alá). Hűtőben 3-4 napig, fagyasztóban 3-4 hónapig tökéletes marad.

3 módszer, amivel újra friss lesz a rizs

Mikróban (a leggyorsabb és legbiztosabb) Tedd a rizst mikróba alkalmas edénybe Minden 2 dl rizshez adj 2 evőkanál vizet Lazán takard le (fedő félig nyitva vagy nedves papírtörlő) Teljes teljesítményen 2-4 perc (200 g rizs kb. 3 perc) Félig keverd át, majd még 1 perc Hagyd állni 1-2 percig → kész is a puha, szaftos rizs

Serpenyőben (ha pirított rizst szeretnél) Tegyél a serpenyőbe 1 tk olajat vagy vajat Add hozzá a hideg rizst Közepes lángon folyamatosan kevergetve 3-5 perc alatt melegítsd át Ha kell, csepegtess rá 1-2 ek vizet, hogy ne száradjon ki Kínai stílusú pirított rizs alapja is kész egy perc alatt

Lábasban, fedő alatt (ha nagyobb mennyiséget melegítesz) Tedd a rizst a lábasba Adj hozzá 1-2 ek vizet vagy alaplét minden bögre rizshez Alacsony láng, fedő rá Időnként keverd meg Amikor a víz elpárolgott és gőzölög → tálalható

Hogyan melegítsd fel a rizst úgy, hogy ne legyen száraz és kemény – 3 tuti módszer, ami mindig működikFagyasztott rizs felmelegítése

Fagyasztóból közvetlenül mikróba vagy serpenyőbe teheted Minden 2 dl rizshez adj 2 ek vizet Mikróban 3-5 perc (félidőben keverd át) Serpenyőben ugyanúgy, mint a hűtős változatot

Extra tippek a tökéletes állagért

  • Soha ne melegítsd fedő nélkül és szárazon → azonnal kiszárad
  • Ha mégis kemény lett, mentsd meg: adj hozzá 1-2 ek vizet vagy tejet, takard le, és 1 perc mikró még csodát tesz
  • A jázmin- és basmati rizs a legszaftosabb újramelegítve, a barna rizs kicsit tovább tart (4-5 perc mikróban)

Ennyi az egész. Ha így csinálod, a másnapos rizs is pontosan olyan puha és finom lesz, mint frissen főzve – sőt, sokan állítják, hogy még jobb, mert az ízek jobban összeérnek.

Dóra Farkas

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük