Télen a ruhák könnyebben „beállnak”: vastag pulóverek, kabátok, sálak, amik napokig a szekrényben vagy előszobában lógnak, és hamar átveszik a dohszagot, a főzés, a cigaretta vagy az utcai szmog illatát. De van pár egyszerű trükk, amitől a ruháid hetekig úgy illatoznak, mintha most száradtak volna meg.
A legfontosabb az intenzív, hosszan tartó illatú mosószer és öblítő páros. Olyanokat válassz, amelyek kifejezetten tartós parfümöt ígérnek – télen a meleg, krémes, vaníliás, pézsma vagy tiszta pamut illatok működnek a legjobban, mert a hidegben is kiállnak.
A második titkos fegyver a fehér ecet. Egy fél pohár 10%-os ecetet önts az öblítőrekeszbe az utolsó öblítéshez. Semmilyen ecetszag nem marad, viszont tökéletesen kiveszi a mosószer-maradékot, semlegesíti a szagokat, és a ruhák sokkal tovább maradnak frissek és puhák.
Soha ne önts túl sok mosószert vagy öblítőt. A felesleg bent ragad a szálakban, magába szívja a nedvességet, a port, a szagokat – és a pulóver már második napra „szekrényízű”. Inkább 10–20%-kal kevesebbet használj, mint amennyit a csomagolás ír.
Száríts szabad levegőn, amikor csak lehet. A hideg, száraz téli levegő és a nap (ha süt) természetes antibakteriális hatású, kiöli a szagokat, és olyan friss illatot ad, amit semmi más nem tud utánozni. A törölközőket, pulóvereket, fehérneműt érdemes egy-két órára kiakasztani az erkélyre vagy az ablakba.
A szekrényben tarts illatos tasakokat. Egy kis vászonzsák szárított levendulával, szappanreszelékkel, fahéjrúddal vagy narancshéjjal csodát tesz. Vagy használj készen vett illatgyöngy-zacskót – a ruhák még hónapok múlva is úgy illatoznak, amikor kiveszed őket.
És a legfontosabb: havonta tisztítsd ki a mosógépet. Ha a dob dohos vagy penészes, hiába a legjobb öblítő, a ruha is átveszi a szagot. Egy liter ecet vagy tisztítószer 90 °C-on üresen átmossa, és másnaptól minden újra úgy illatozik, mint új korában.
Ha ezt az öt trükköt betartod, a pulóvereid, ingeid, kabátjaid egész télen olyan frissek maradnak, hogy mindenki észreveszi – és megkérdezi, hogy csinálod.
