Soha többé nem rozsdásodik a befőttesüveg teteje – ez az egyszerű trükk 100%-ban védi egész télen át

2 perc olvasás

Minden nyáron ugyanaz a rémálom: a pincében szépen sorakoznak a befőttek, de a tetők tele rozsdafoltokkal, és néha már a tartalom is megromlik miatta. Van azonban egy filléres, 1 perces módszer, amitől a fém többé nem korrodál – és a befőttek biztonságban átvészelik a telet.

A leghatékonyabb megoldás: vékony olajréteg

Miután lezártad a forró befőtteket, és a tetők már kihűltek, fogj egy tiszta konybrát, cseppents rá 2-3 csepp sima napraforgó- vagy olívaolajat, és vékonyan kend át a tető külső felületét. Az olaj láthatatlan védőréteget képez, ami nem engedi a levegő nedvességét a fémhez – tehát nincs korrózió, nincs rozsdafolt. Ez a módszer évek óta bevált a nagymamáknál, és tényleg 100%-os védelmet ad.

Még erősebb védelem: vazelin vagy paraffin

Ha különösen párás a pincéd, vagy több évig is elállnának a befőttek, használj kozmetikai vazelint vagy olvasztott gyertyaparaffint. Csak egy vékony réteget kell felkenni a tetőre – ez még az olajnál is tartósabb védelmet ad, mert nem szárad ki.

Soha többé nem rozsdásodik a befőttesüveg teteje – ez az egyszerű trükk 100%-ban védi egész télen átA tökéletes tárolás titka

Még a legjobb trükk sem segít, ha a pince vizes. Tegyél a polcra pár textilzsákba konyhasót vagy szilika-gélt – ezek magukba szívják a párát. Soha ne tedd közvetlenül betonra a befőttesüvegeket – mindig fa deszkára, hungarocellre vagy kartonra állítsd, mert a beton „húz” magába a nedvességet és a hideget.

Miért működik ilyen jól?

A rozsdának három dolog kell: fém + oxigén + nedvesség. Az olaj vagy vazelin elzárja a nedvességet, a só és a száraz tárolás pedig a levegő páratartalmát csökkenti. Így a tetők évek múlva is olyanok lesznek, mint új korában – és a befőttek is biztonságban maradnak.

Ezzel az egyperces trükkel többé nem kell kidobni a rozsdás tetőket, és a pincében sem kell aggódnod egész télen. Próbáld ki idén – és jövőre is csak csodálni fogod a tökéletesen csillogó üvegeket.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása