Az air fryer nem csodasütő, hanem egy mini konvekciós sütő, ami brutálisan jól csinál pár dolgot, és pár másikat egyáltalán nem érdemes beleerőltetni. Több mint 30 modellt teszteltünk laborban, és most megmutatjuk a tuti befutókat, amiktől minden nap használni fogod, meg azokat, amiket inkább hagyj békén.
Egyadagos főzés – itt veri ki a nagy sütőt
Ha egyedül élsz, vagy a család nem eszi ugyanazt, mint te? Az air fryer a barátod. 300 g lazac + egy marék zöldség 15 perc alatt kész, frissen, szaftosan, ropogós bőrrel. Nincs hűtőben árválkodó doboz, nincs „muszáj megenni a maradékot”, csak meleg, ropogós kaja minden étkezésnél. Ráadásul alufólia tálkában is csinálhatod – nulla mosogatás.
Hal és hús – itt verhetetlen
Lazac, csirkecomb, pulykamell, marhaszelet – szinte minden tökéletes lett. A titok:
- Zsírosabb hal (lazac, makréla) – semmi olaj, 160–170 °C, 12–18 perc
- Fehér hal (tőkehal, pangasius) – kend meg vékonyan olajjal, különben kiszárad
- Csirkecomb – 200 °C, 25–30 perc, egyszer fordítsd meg
- 700–800 g pulykacomb – először fóliában 180 °C 30 perc, aztán fólia nélkül 200 °C 15 perc – omlós belül, ropogós kívül

Kolbász, csirkeszárny, cevapcici, kebab – grillíz nélkül is isteni
Nyílt tűz illata nincs, de szaftos és ropogós igen. 180–190 °C, 12–15 perc, egyszer fordítsd meg. A szárnyakat előtte 30 percre tedd sós-borsos-joghurtos pácba – életre szóló.
Zöldség – igen is, nem is
Tökéletes: cukkini, padlizsán, paprika, gomba, brokkoli (de olajjal kend meg!) Közepes: karfiol, kelbimbó (könnyen kiszárad) Felejtsd el: cékla, sütőtök, nyers répa – vagy órákig tart, vagy kívül ég, belül nyers marad
Krumpli – ezért vetted az air fryert
Fagyasztott hasábburgonya – dobd be, 200 °C, 15–18 perc, egyszer rázz rajta – kész. Friss krumpli – vágd cikkekre, 10 perc hideg víz (keményítő kiáztatása), szárítsd meg, kevés olaj + só + rozmaring – 200 °C, 20–25 perc, kétszer rázz rajta. Jobb, mint bármelyik gyorsétteremben.
Sütemény? Naná!
Kelt és leveles tészta – mehet a rácsra Muffin, kuglóf – szilikon vagy papír formákba Tipp: egyszerre csak 4–6 db muffin fér el, de 180 °C-on 12–15 perc alatt tökéletesen átsülnek, és csodás a tetejük

Extra ötletek, amiket imádni fogsz
- Pirított mogyoró, mandula – 150 °C, 6–8 perc, tökéletesen egyenletes
- Aszalt paradicsom, banánchips – 70 °C, 2–4 óra
- Omlett vagy rakott brokkoli – alufólia tálkában vagy hőálló tálban
- Házi csirkefalatok – panírozva, 200 °C, 10–12 perc
Mi az, ami NEM jó benne?
- Lágytojás, tükörtojás – lehetetlen pontosan eltalálni
- Főtt tészta, rizs, leves – értelemszerűen nem
- Nagy adag leveles tészta (pl. rétes) – nem fér el, és nem sül egyenletesen
- Pelenka – igen, próbáltuk, szétnyílik és szanaszét folyik
Az air fryer akkor válik igazi társsá, ha nem akarod helyettesíteni vele a teljes konyhát, hanem használod arra, amire született: gyors, ropogós, egészséges kaja kis adagban, minimális mosogatással. Ha ezt az elvet követed, minden nap elő fogod venni – és a család is kérni fogja.
Te mit sütsz leggyakrabban az air fryerben? Írd meg kommentben a kedvencedet, és adok hozzá egy tuti beállítást!

