Az igazi, klasszikus csirkés Cézár saláta – 30 perc, és jobb, mint bármelyik étteremben

3 perc olvasás

Eleged van abból, hogy 4000-5000 Ft-ért kapsz egy langyos, túlmajonézes, elázott krutonnal teli Cézárt? Otthon pontosan 30 perc alatt összedobhatsz egy olyat, amitől mindenki elhallgat egy pillanatra, majd azt kérdezi: „ilyen egyszerű, és miért nem ettem ezt minden nap?” Ropogós kenyér, forró szaftos csirke, és az a bizonyos „ilyen nincs is boltban” szósz – íme a tuti recept.

Hozzávalók 4 bőséges adagra

  • 2 nagyobb csirkemellfilé (550-600 g)
  • 1 nagy fej római saláta (vagy 2 kisebb)
  • 250 g koktélparadicsom
  • fél bagett vagy 120 g száraz kenyér
  • 5-6 púpos ek jó minőségű majonéz
  • 4-5 szardellafilé (ez nem maradhat ki!)
  • 50 g frissen reszelt parmezán + extra a tetejére
  • 1 púpos teáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma vagy fél teáskanál szárított
  • fél citrom leve
  • só, frissen őrölt bors, olívaolaj

Ropogós házi krutonok – a siker fele

Vágd a kenyeret 1,5-2 cm-es kockákra, szórd sütőpapíros tepsire, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd. 160 °C-on 12-18 perc alatt süsd aranybarnára, egyszer forgasd meg. Ha kihűlnek, még ropogósabbak lesznek – előre is elkészítheted.

Szaftos csirke – a másik kulcs

A melleket vágd ketté hosszában (4 vékonyabb szelet), enyhén klopfold meg, sózd, borsozd. Forró serpenyőben, kevés olajon oldalanként 4-5 perc alatt süsd szép pirosra, közepesen átsütve. Pihentesd 5 percig, csak utána szeleteld – így nem folyik ki a leve.

A legendás szósz – itt dől el minden

Turmixba vagy aprítóba dobj mindent: majonéz, szardella, 40 g parmezán, mustár, fokhagyma, fél citrom leve, csipet bors. Addig mixeld, míg selymes-krémes nem lesz. Kóstold meg – ha kell, még egy kis citromlé vagy parmezán mehet bele. Ez az a szósz, amitől az ember azt mondja: „na, ez az igazi Cézár”.

Az igazi, klasszikus csirkés Cézár saláta – 30 perc, és jobb, mint bármelyik étterembenÖsszeállítás – a sorrend számít

A római salátát mosd meg, alaposan szárítsd (salátacentrifuga vagy konyharuha), majd kézzel tépd falatnyi darabokra. Nagy tálban forgasd össze a salátát, félbevágott paradicsomot, kihűlt krutonokat és a szószt. Minden levél legyen bevonva, de ne ússzon.

Tálalás – a végső döfés

Oszd el tányérokra, rakd rá a még langyos, ferdén szeletelt csirkét, hints rá extra parmezánt, és ha nagyon akarsz hencegni, csorgass rá egy vékony sugarat jó olívaolajjal.

Variációk, ha még ennél is jobb akar lenni

  • 2-3 főtt tojás cikkekre vágva
  • ropogós bacon-morzsa
  • pirított fenyőmag
  • avokádókarikák
  • füstölt lazac helyett csirke (ha luxusra vágysz)

Miért verhetetlen az otthoni verzió?

A csirke forró, a kruton ropog, a szószban ott az umami-bomba szardella, amit egyetlen bolti üveg sem tud utánozni. Az ár töredéke az éttermiének, és 10 perc aktív munka után kész is vagy.

Ha egyszer így elkészíted, többé nem rendelsz Cézárt sehonnan. Ez az a recept, amitől a barátok azt kérdezik: „mikor hívsz meg legközelebb?”

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása