A kólás csirkecomb, amitől a családod azt hiszi, hogy egy kínai mesterszakács vagy – és mindössze 40 perc az egész

3 perc olvasás

Képzeld el: aranybarna, ropogós bőr, belül omlós, szaftos hús, ami egyszerre édes, sós, csípős és füstös – és az egész egy sima flakon kólával kezdődik. Ez nem vicc, nem kísérlet – ez egy bizonyítottan zseniális recept, amitől a hétköznapi sült csirke örökre unalmas lesz.

Miért működik a kóla ilyen tökéletesen?

A kóla foszforsava és szénsavja lazítja a hús rostjait, a cukor pedig sütés közben karamellizálódik – a bőr ropogós, a hús hihetetlenül puha lesz. Ugyanaz a hatás, mint a joghurtos vagy citromos páclében – csak gyorsabb, édesebb és őrülten finom.

Hozzávalók – egyszerű, mégis luxus

1 kg bőrös csirkecomb 5 dl sima kóla (nem zero, nem light – a cukor kell) 2 ek olaj + 20 g vaj 3 ek szójaszósz 2 ek ketchup 2 ek méz 1 ek mustár 2 gerezd zúzott fokhagyma újhagyma, szezámmag, csilipehely tálaláshoz

Elkészítés – gyorsabb, mint a rizs megfő

A combokat tedd egy tálba, öntsd rá a kólát – legyen teljesen ellepve. Hűtőbe 1 óra (vagy akár éjszaka – minél tovább, annál puhább).

Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olaj+vaj keveréket. A combokat töröld szárazra, közepes-magas lángon pirítsd aranybarnára minden oldalukon.

Keverd össze a szójaszószt, ketchupöt, mézet, mustárt, fokhagymát. Öntsd a serpenyőbe, keverd össze a combbal, alacsony lángon, fedő alatt párold 15-20 percig – a szósz besűrűsödik, sötét, ragacsos máz lesz.

A kólás csirkecomb, amitől a családod azt hiszi, hogy egy kínai mesterszakács vagy – és mindössze 40 perc az egészTálalás – amitől mindenki elnémul

Rizzsel, kuszkusszal vagy csak úgy – szórd meg újhagymával, szezámmaggal, chilivel. A szósz selymes, a bőr ropog, a hús szinte szétomlik – egy falat, és máris függő leszel.

Variációk – mert lehet még jobb is

Dobd bele 1 tk füstölt paprikát – azonnali BBQ-íz. Csili vagy Sriracha – ha szereted a poklot. Narancslé a kólához – citrusos citrusos frissesség. Sütőben 200 °C-on 25 perc, utolsó 5 perc grillfokozat – még ropogósabb bőr.

Miért lesz ez a kedvenced?

A kóla édessége + szójaszósz sóssága + méz karamellje + mustár csípőssége = tökéletes édes-sós-csípős egyensúly. A bőr ropog, a hús omlik, a szósz ragad – egy falat, és a hétköznapi vacsora ünnepi lesz.

Ez nem csak csirke – ez egy ízrobbanás, amitől a barátaid receptet kérnek, a gyerekek repetáznak, és a cola többé nem csak ital lesz a hűtődben. Próbáld ki még ma este – és a sült csirke többé nem lesz ugyanaz.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása