Skip to content

Hogyan egyél egészségesen az irodában – és ne hízz meg a péksütitől

Hogyan egyél egészségesen az irodában – és ne hízz meg a péksütitől

A munkahelyen két véglet van: vagy rohansz, és csak kávét iszol, vagy unatkozol, és már a harmadik kifli is eltűnik. Mindkettő rossz: az elsőtől lelassul az anyagcsere, a másodiktól felmegy a kiló.

De van megoldás: pár egyszerű szabály, és máris úgy eszel az irodában, mint egy profi.

Először nézd meg, mit eszel otthon. Ha reggel tojás + kenyér, este hús + tészta, akkor az ebéd legyen leves + saláta + sovány főétel. Ha az estét kihagyod, akkor az irodában jöhet a nehezebb tétel: sült hús, rizs, gyros – csak jó minőségben.

Használj egyszerű szabályt: a tányér felét zöldség és gyümölcs töltse ki, negyedét fehérje, negyedét lassú szénhidrát. Ha ez nagyjából összejön a nap végére, már nyert ügyed van.

Okos irodai nasik – amitől nem leszel éhes, és nem hízhatsz

Egy marék natúr dió, mogyoró, mandula – tele egészséges zsírral és fehérjével. Natúr joghurt vagy túró + bogyós gyümölcs vagy egy kanál zabpehely. Teljes kiőrlésű kenyérke vagy puffasztott rizs + sajt, hummusz, tonhalkrém. Gyümölcsök bármennyi – alma, körte, banán, bogyósok. Fehérjés szelet vagy zabkása pohárban (csak vizet öntesz rá). Étcsoki 70% felett vagy cukormentes gumicukor, ha nagyon kívánod az édest.

Mit NE vigyél be? Erős szagú ételek: fokhagyma, hagyma, tőkehal, pácolt káposzta, máj, fűszeres kolbász. A kollégák nem fogják értékelni.

Hogyan egyél egészségesen az irodában – és ne hízz meg a péksütitőlA tökéletes irodai rutin

Reggelizz otthon, 10-11-kor egy kis nasi (gyümölcs vagy dió). Ebéd 13-14 körül – ne várd meg, míg „éhezősdémon” leszel. Délután 16-17-kor még egy nasi, hogy ne essek haza farkaséhesen. Igyál legalább 2-2,5 liter vizet vagy cukormentes teát – sokszor a szomjúságot nézzük éhségnek.

Vegyél egy jó lunchboxot vagy termoszételtartót – 3-4 rekesszel, szivárgásmentes, mikroba is betehető. Ha otthon megfőzöd az ebédet, máris féláron eszel, és pontosan tudod, miből van.

Ha betartod ezt a pár szabályt, nem kell többé bűntudattal enni a péksüti maradékát, és a farmer sem szorul este.

Dóra Farkas

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük