A chia mag pár éve robbant be a konyhákba, és azóta is ott maradt: kis fekete-fehér magocskák, amik vízbe téve zselés állagúvá duzzadnak, és szinte bármit feldobnak.
Az aztékok és a maják energia bombaként ették hosszú futásaik előtt – nem véletlenül: egy evőkanál chia több omega-3-at tartalmaz, mint egy adag lazac, több kalciumot, mint egy pohár tej, és annyi rost van benne, mint egy teljes tál zabkásban.
Miért jó neked?
- Hosszú ideig jóllakat – a rost és a zselés állag miatt órákig nem leszel éhes
- Stabil vércukorszint – nincs délutáni farkaséhség és cukorzuhanás
- Tele van vassal, magnéziummal, cinkkel és antioxidánsokkal
- Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes – szinte minden diétába belefér
Hogyan edd?
A chia magot nem kell megfőzni, áztatni sem muszáj, de ha vízbe vagy tejbe teszed, 10 perc alatt csodás zselét csinál.
A legegyszerűbb és legfinomabb ötletek
Éjszakai chia puding – este összekevered, reggel kész csoda 100 ml növényi vagy sima tej + 2-3 evőkanál chia + ízlés szerint méz vagy eritrit. Keverd össze, tedd hűtőbe. Reggel jöhet rá gyümölcs, magvak, mogyoróvaj, kakaó – kész a tökéletes reggeli.
Lusta zabpehely chia-val Ugyanúgy, mint a puding, csak adj hozzá 4-5 evőkanál zabpelyhet is – még laktatóbb lesz.
Sós verzió Szórhatod salátára, joghurtba, túróba, akár még a rántottára is – enyhe diós íze van, mindenhez passzol.
Citromos-vizes frissítő 1 liter vízbe 2 evőkanál chia + 1 citrom leve + pár csepp méz. 10 perc, és kész az isotonikus sportital – hidratál és feltölt.
Sütikbe, muffinba, kenyérbe is mehet – tojás helyett is tökéletes (1 evőkanál chia + 3 evőkanál víz = 1 tojás).
A chia mag nem csodaszer, de ha naponta eszel belőle 1-2 evőkanállal, érezni fogod a különbséget: kevesebb nass, több energia, jobb emésztés.

