A tökéletes pizza titka nem a sok feltét, nem a dupla sajt, hanem az az illatos, ropogós, aranyszínű széle, amitől az ember nem tudja abbahagyni. Az olasz pizzamesterek évszázados fegyvere egy nevetségesen egyszerű fűszeres olaj, amit otthon 2 perc alatt összedobsz, és onnantól kezdve minden, amire rácseppented, úgy fog ízleni, mintha Nápolyban ülnél egy kis utcában.
Az olaj, amit minden nonna a konyhában rejteget
Csak három dolog kell: jó extra szűz olívaolaj, szárított fokhagyma és szárított oregánó. Három evőkanál olajhoz egy-egy teáskanál a két fűszer – ennyi. Ha szereted a pikánsat, egy csipet chili pehely is mehet bele, de az alapverzió már önmagában tökéletes.
Egy pici tálkában villával elkevered, öt percig állni hagyod, és kész. Az olaj magába szívja a fokhagyma és az oregánó összes aromáját, és olyan illat árad belőle, hogy a család már a konyhaajtóban várja, mikor lehet enni.
A pizzán úgy használd, hogy még sütés előtt vastagon kend meg vele a tészta szélét, vagy süsd ki, és közvetlenül tálalás előtt csorgasd rá – sisteregve szívódik be a forró tésztába, és kész a függőség.
De ez az olaj nem csak pizzára való
Reggel pirítósra csorgatva egy csipet sóval máris olasz reggeli. Sült krumplira, sült zöldségre, grillezett húsra vagy halra az utolsó pillanatban – minden átalakul. Salátaöntetnek citromlével keverve, meleg rizsre, kölesre vagy akár egy sima tésztára – mindenbe jó.
Egy kisebb üvegben eltéve hetekig eláll a hűtőben, de nálunk általában három nap alatt elfogy, mert mindent ezzel akarunk ízesíteni.
Két perc munka, három hozzávaló, és a pizza (meg az egész konyha) olyan lesz, mintha egy igazi nápolyi pizzéria szakácsa készítette volna. A széle többé nem marad üresen, és a vendégek mindig kérdezni fogják: „ezt az olajat honnan szerezted?” Mondd, hogy titok – és mosolyogj.

