A körte-kékpenészes filo csoda – 20 perc, és kész az étel, amitől a vendégek elnémulnak

2 perc olvasás

Egy falat – és az egész asztal csak ennyit mond: „ilyen nincs”. Vékony, ropogós filo tészta, édes-lédús körte, sós-intenzív kékpenész, rozmaring és egy csepp méz. Ez nem csak süti. Ez a tökéletes előétel fehérborhoz, az elegáns vacsora sztárja, vagy egy „mert ma ünnepelek” esti lakoma.

A titok, ami miatt függő leszel

A ropogós filo + édes körte + markáns kékpenész + rozmaring kesernyéje + méz lágysága = tökéletes ízrobbanás. Minden falat más: egyszer édes, egyszer sós, egyszer ropog, egyszer krémes. Olyan, mint a „Ratatouille” fináléja – az ízlelőbimbóid tűzijátékot rendeznek.

Hozzávalók – egyszerű, mégis luxus

200 g filo tészta 2 nagyobb, érett, de kemény körte 100-120 g kékpenész sajt (Dorblu, Gorgonzola, Roquefort) 2 tojás 100 ml tejszín vagy tej 20 g olvasztott vaj 1 tk szárított vagy friss rozmaring 2 ek folyékony méz csipet só, bors

A körte-kékpenészes filo csoda – 20 perc, és kész az étel, amitől a vendégek elnémulnakElkészítés – gyorsabb, mint a bor kinyitása

Melegítsd a sütőt 180 °C-ra. A filo lapokat hajtogasd harmonikaszerűen, és rakd kivajazott formába. A körtét szeleteld vékonyra, a sajtot morzsold vagy kockázd – rétegezd a tészta „redőibe”. Keverd össze a tojást a tejszínnel, sóval, borssal – öntsd egyenletesen a tésztára. Kend meg a kilógó részeket olvasztott vajjal, szórj rá rozmaringot. Süsd 15-20 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Vedd ki, hagyd kicsit hűlni, csorgass rá mézet – és tálald.

Tálalás, amitől leesik az álluk

Melegen, egy pohár jéghideg Sauvignon Blanc vagy Prosecco mellé. Vagy langyosan, rukkolával – előételként is tökéletes. Hidegen másnap is isteni – ha marad egyáltalán.

Variációk, ha kísérletezni akarsz

Körte helyett birsalma vagy sült alma. Kékpenész helyett camembert vagy brie. Rozmaring helyett kakukkfű vagy friss bazsalikom. Méz helyett balzsamecet-csorgatás – sósabb, elegánsabb verzió.

20 perc munka, 0 macera, 100% „hűha” hatás. Készítsd el egyszer – és a vendégek többé nem kérnek mást.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása