Egy falat – és az egész asztal csak ennyit mond: „ilyen nincs”. Vékony, ropogós filo tészta, édes-lédús körte, sós-intenzív kékpenész, rozmaring és egy csepp méz. Ez nem csak süti. Ez a tökéletes előétel fehérborhoz, az elegáns vacsora sztárja, vagy egy „mert ma ünnepelek” esti lakoma.
A titok, ami miatt függő leszel
A ropogós filo + édes körte + markáns kékpenész + rozmaring kesernyéje + méz lágysága = tökéletes ízrobbanás. Minden falat más: egyszer édes, egyszer sós, egyszer ropog, egyszer krémes. Olyan, mint a „Ratatouille” fináléja – az ízlelőbimbóid tűzijátékot rendeznek.
Hozzávalók – egyszerű, mégis luxus
200 g filo tészta 2 nagyobb, érett, de kemény körte 100-120 g kékpenész sajt (Dorblu, Gorgonzola, Roquefort) 2 tojás 100 ml tejszín vagy tej 20 g olvasztott vaj 1 tk szárított vagy friss rozmaring 2 ek folyékony méz csipet só, bors
Elkészítés – gyorsabb, mint a bor kinyitása
Melegítsd a sütőt 180 °C-ra. A filo lapokat hajtogasd harmonikaszerűen, és rakd kivajazott formába. A körtét szeleteld vékonyra, a sajtot morzsold vagy kockázd – rétegezd a tészta „redőibe”. Keverd össze a tojást a tejszínnel, sóval, borssal – öntsd egyenletesen a tésztára. Kend meg a kilógó részeket olvasztott vajjal, szórj rá rozmaringot. Süsd 15-20 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Vedd ki, hagyd kicsit hűlni, csorgass rá mézet – és tálald.
Tálalás, amitől leesik az álluk
Melegen, egy pohár jéghideg Sauvignon Blanc vagy Prosecco mellé. Vagy langyosan, rukkolával – előételként is tökéletes. Hidegen másnap is isteni – ha marad egyáltalán.
Variációk, ha kísérletezni akarsz
Körte helyett birsalma vagy sült alma. Kékpenész helyett camembert vagy brie. Rozmaring helyett kakukkfű vagy friss bazsalikom. Méz helyett balzsamecet-csorgatás – sósabb, elegánsabb verzió.
20 perc munka, 0 macera, 100% „hűha” hatás. Készítsd el egyszer – és a vendégek többé nem kérnek mást.

