A hal a legegészségesebb fehérjeforrás – de csak akkor, ha friss. A romlott hal nem csak íztelen, hanem veszélyes: szalmonella, botulizmus, paraziták. A halas pultnál 30 másodperc elég, hogy lásd: ez a darab friss, vagy inkább hagyd ott.
A szem – a frissesség tükre
Friss halnál a szem tiszta, domború, fényes, szinte „élő”. Ha a szem homályos, beesett, szürke – a hal már régóta halott, és nem ma fogták.
A kopoltyú – a második legfontosabb jel
Emeld fel a kopoltyúfedőt:
- élénkpiros vagy rózsaszín = friss
- barna, szürke, nyálkás = romlik vagy romlott A kopoltyúnak nedvesnek, de nem nyálkásnak kell lennie.
Az illat – a legárulkodóbb jel
Friss hal illata:
- tenger (sós halnál)
- folyó, alga, uborka (édesvízi halnál) Romlott halé: ammónia, rothadás, „halbűz”. Ha szaglik – ne vedd meg, még „jó áron” sem.
A bőr és a hús állapota
A bőr fényes, színes, a pikkelyek szorosan tapadnak. Nyomd meg az ujjaddal a húst: ha a nyom azonnal eltűnik = friss. Ha marad a gödör = öreg, romló hal.
Élő hal – tényleg mindig friss?
Nem feltétlenül. A nagy áruházakban az élő halat gyakran túlzsúfolt medencében tartják, antibiotikumokkal kezelik, és a stressz miatt a hús íze romlik. Ha élő halat veszel, kérd meg, hogy azonnal vágják ki – és nézd meg a kopoltyút és a szemet.
Fagyasztott hal – hogyan válassz
A csomagoláson legyen „fagyasztva fogás után” felirat. A jégkristályok ne legyenek nagyok – az azt jelenti, többször fagyott-kiolvadt. A hal színe egyenletes, nem sárgás, nem szürke.
Hűtött, filézett hal – a leggyakoribb csalás
A halas pultban a „friss” filé gyakran 5-7 napos, vagy fagyasztottból kiolvasztott. Kérdezd meg: „mikor érkezett?” és „volt fagyasztva?”. Ha nem tudják megmondani – inkább ne vedd meg.
A végső szabály
Ha bármi gyanús – ne vedd meg. Jobb egyszer éhesen maradni, mint egy hétig a WC-n ülni. A friss halnak nincs „halbűze” – ha szaglik, nem friss.
A jó hal illata tiszta, az íze édes, a húsa rugalmas. A rossz halé büdös, az íze keserű, a húsa szétmállik. 30 másodperc figyelem – és a vacsorád tökéletes lesz.

