Hogyan válassz friss halat – a halas pult titkai, amiktől soha többé nem viszel haza romlott árut

3 perc olvasás

A hal a legegészségesebb fehérjeforrás – de csak akkor, ha friss. A romlott hal nem csak íztelen, hanem veszélyes: szalmonella, botulizmus, paraziták. A halas pultnál 30 másodperc elég, hogy lásd: ez a darab friss, vagy inkább hagyd ott.

A szem – a frissesség tükre

Friss halnál a szem tiszta, domború, fényes, szinte „élő”. Ha a szem homályos, beesett, szürke – a hal már régóta halott, és nem ma fogták.

A kopoltyú – a második legfontosabb jel

Emeld fel a kopoltyúfedőt:

  • élénkpiros vagy rózsaszín = friss
  • barna, szürke, nyálkás = romlik vagy romlott A kopoltyúnak nedvesnek, de nem nyálkásnak kell lennie.

Az illat – a legárulkodóbb jel

Friss hal illata:

  • tenger (sós halnál)
  • folyó, alga, uborka (édesvízi halnál) Romlott halé: ammónia, rothadás, „halbűz”. Ha szaglik – ne vedd meg, még „jó áron” sem.

A bőr és a hús állapota

A bőr fényes, színes, a pikkelyek szorosan tapadnak. Nyomd meg az ujjaddal a húst: ha a nyom azonnal eltűnik = friss. Ha marad a gödör = öreg, romló hal.

Hogyan válassz friss halat – a halas pult titkai, amiktől soha többé nem viszel haza romlott árutÉlő hal – tényleg mindig friss?

Nem feltétlenül. A nagy áruházakban az élő halat gyakran túlzsúfolt medencében tartják, antibiotikumokkal kezelik, és a stressz miatt a hús íze romlik. Ha élő halat veszel, kérd meg, hogy azonnal vágják ki – és nézd meg a kopoltyút és a szemet.

Fagyasztott hal – hogyan válassz

A csomagoláson legyen „fagyasztva fogás után” felirat. A jégkristályok ne legyenek nagyok – az azt jelenti, többször fagyott-kiolvadt. A hal színe egyenletes, nem sárgás, nem szürke.

Hűtött, filézett hal – a leggyakoribb csalás

A halas pultban a „friss” filé gyakran 5-7 napos, vagy fagyasztottból kiolvasztott. Kérdezd meg: „mikor érkezett?” és „volt fagyasztva?”. Ha nem tudják megmondani – inkább ne vedd meg.

A végső szabály

Ha bármi gyanús – ne vedd meg. Jobb egyszer éhesen maradni, mint egy hétig a WC-n ülni. A friss halnak nincs „halbűze” – ha szaglik, nem friss.

A jó hal illata tiszta, az íze édes, a húsa rugalmas. A rossz halé büdös, az íze keserű, a húsa szétmállik. 30 másodperc figyelem – és a vacsorád tökéletes lesz.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása