A TikTok tele van 12 lépéses hajápolási rutinokkal, rizsvízzel, ginseng maszkokkal, de ha egy átlagos szöuli vagy busani nőt megkérdezel, mitől ilyen vastag és egészséges a haja, a válasz meglepően egyszerű: fekete babot eszem.
Nem kapszula, nem szérum, nem méregdrága sampon – csak egy olcsó, sötét színű hüvelyes, amit évszázadok óta használnak Ázsiában, és ami itthon is ott lapul a bioboltok polcain.
A fekete bab héja tele van antociánnal (ugyanaz az antioxidáns, ami az áfonyát is kékké varázsolja), ezért lassítja az őszülést és védi a hajhagymákat az oxidatív stressztől. Belül pedig fehérje, vas, cink, biotin és folsav bomba vár – pont azok az anyagok, amik hiányában hullani, vékonyodni, töredezni kezd a haj.
A koreai nők nem véletlenül teszik be az étrendjükbe heti 4-5 alkalommal. Reggel főtt fekete babbal és barna rizzsel, délben levesben, este pedig krémes babpüré avokádóval vagy humusz-szerű mártogatósnak. Nem érzik diétának, mert finom, laktató, és közben a hajuk, bőrük, körmük is köszönik.
Magyarországon is egyre többen fedezik fel: 6-8 hét rendszeres fogyasztás után kevesebb haj marad a fésűben, a hajtő erősebb, a hajszálak vastagabbak és fényesebbek. Ráadásul a vércukorszint is kiegyensúlyozottabb lesz, tehát a délutáni édesség utáni rohamok is ritkábbak.
Főzni sem ördöngösség: egy éjszakai áztatás, 40-60 perc főzés, és már kész is a heti adag. Levesbe, salátába, krémnek, akár turmixba is mehet kakaóval és banánnal – ízlés szerint.
A K-beauty legjobban őrzött titka nem egy új szérum. Csak egy tál gőzölgő fekete bab – és a hajad hálás lesz, hogy végre belülről kapja meg, amire mindig is vágyott.

