Skip to content

Mit egyél, ha kevés a vasad – így emeled a szintjét tabletta nélkül, akár húst eszel, akár nem

Mit egyél, ha kevés a vasad – így emeled a szintjét tabletta nélkül, akár húst eszel, akár nem

Magyarországon minden harmadik nő és minden tizedik férfi vashiányos anélkül, hogy tudna róla. Fáradtság, szédülés, hajhullás, sápadt bőr, hideg kéz-láb – ezek mind ugyanazt üzenik: a szervezetednek sürgősen vas kell.

A vas nem mindegy, honnan jön. Van hem vas (állati eredetű), amit a szervezet szinte gondolkodás nélkül felszív, és van nem-hem vas (növényi), amit kicsit segíteni kell, de meg lehet turbózni.

A legújabb, 2025-ös kutatások szerint ha egyszerre eszed a kétfélét, a növényi vas felszívódása akár 40%-kal is megugorhat – tehát a vegák és a húsevők is nyernek.

A legerősebb források húsevőknek Egy szelet marhahús vagy csirkemáj már a napi szükséglet 80-100%-át beviheti. A kagyló, osztriga és tonhal is igazi vasbomba – 10 dekagrammal már fél napra megvan a dózis.

Mit egyél, ha kevés a vasad – így emeled a szintjét tabletta nélkül, akár húst eszel, akár nemA legerősebb források vegetáriánusoknak és vegánoknak Lencse, csicseriborsó, bab, tökmag, quinoa, főtt spenót – ezekből 10-15 dkg már 5-7 mg vasat jelent, ami papíron ugyanannyi, mint a húsban, csak kicsit több odafigyelést kér.

A titok: C-vitamin minden vas mellé Citromlé a lencsére, paprika a salátába, kivi a zabkásához, savanyú káposzta a babfőzelék mellé – ezekkel a felszívódás 3-6-szorosára nő. Egy pohár narancslé vagy egy marék kaliforniai paprika csodát tesz.

Kerüld, ami blokkol Kávé, tea, vörösbor, tejtermékek és kalciumtabletta étkezés közben – ezek leállítják a vas felszívódását.

A tökéletes nap így néz ki Reggel zabkása tökmaggal és kivivel, délben lencseleves savanyú káposztával vagy marhahúsos szendvics, este spenótos-tojásos rakottas vagy tonhalsaláta. Pár hét ilyen étrend, és már nem kell a kanapéról felkelni sem, hogy elfáradj.

A vas nem csak vérkép, hanem energia, haj, bőr, jókedv. És most már tudod: nem kell feltétlenül húst enni hozzá – csak okosan kell enni.

Dóra Farkas

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük