A legtöbbünk így dönt: amíg nem büdös, amíg nem ragad, addig jó a pizsama. Van, aki egy hétig, van, aki két hétig is ugyanabban alszik. A brit mikrobiológus, Dr. Primrose Freestone szerint viszont már a harmadik-negyedik éjszaka után komoly kockázatot vállalunk.
Mert éjszaka – akár hiszed, akár nem – körülbelül 2 decis verejtéket izzadunk, még akkor is, ha hűvös van a szobában és frissen zuhanyoztunk le. Ez a nedvesség, az elhalt hámsejtek és a bőrzsír tökéletes lakoma a baktériumoknak, gombáknak és poratkáknak. A szövet pár nap alatt igazi Petri-csészévé válik.
De van még durvább is: amikor szellőztetsz alvás közben (mert mindenki szellőztet), mikroszkopikus széklet-részecskék kerülnek a pizsamára. Ezekben vírusok is lehetnek – például norovírus –, és ha halmozódnak, már nem csak kellemetlen szag, hanem valós fertőzésveszély van.
A tudományos álláspont egyértelmű: ha sokat izzadsz, meleg van, vagy egyszerűen csak nyár van – minden este tiszta pizsama kell. Ha normálisan izzadsz és este zuhanyzol, maximum három-négy éjszakát bír ki ugyanaz a szett. Ennél tovább semmiképp ne húzd, mert onnantól kezdve az ágyad nem pihenőhely, hanem tenyésztelep.
Rátesz egy lapáttal, ha reggel pizsamában kávézol vagy a kanapén reggelizel – az ételmorzsa és a kakaófolt még több bacilusnak ad ingyen vacsorát.
Hogyan mosd, hogy tényleg tiszta legyen? Minimum 60 °C-on, de inkább 90 °C-on, fertőtlenítős mosószerrel vagy egy kis hypo-val. A szárítógép forró programja vagy a gőzölős vasalás végleg kiirtja a maradék bacikat és atkákat.
A kommentelők persze azonnal két táborra szakadtak: az egyik fele most égett pizsamát éget a kertben, a másik fele még mindig azt írja, „én egy hónapig hordom, semmi bajom”. A tudomány az előbbieknek ad igazat.
A pizsama nem divatdarab, hanem az életed harmadát töltöd benne. Érdemes úgy bánni vele, mintha a bőröddel érintkezne – mert pontosan azt teszi.

