A tészta tűnik a világ legegyszerűbb ételének, mégis rengeteg vírusos „lifehack” rontja el az eredményt. Egy igazi velencei séf hat tévhitet oszlatott szét, és megmutatta, hogyan készül tökéletes al dente tészta minden egyes alkalommal.
1. Bedobom a spagettit a falra – ha ragad, kész
Ez a legismertebb ostobaság. A falhoz csapott tészta textúrája azonnal megváltozik, és semmit nem árul el a valódi állapotról. Ráadásul összekenszed a konyhát. Helyette egyszerűen vegyél ki egy szálat, és kóstold meg – ez az egyetlen pontos módszer.
2. Öntök olívaolajat a főzővízbe, hogy ne ragadjon össze
Drága olívaolajat pazarolni a vízbe teljesen felesleges. Az olaj a felszínen úszik, a tésztához nem ér le, tehát semmit nem akadályoz meg. A ragadás ellen a megoldás: sok víz (4-5 liter 100 g tésztához), nagy lábas és az első 2 percben gyakori keverés.
3. Letakarom a lábas tetejét, hogy gyorsabban forrjon
Épp ellenkezőleg – fedő nélkül kell főzni a tésztát. Így látod, mi történik, a gőz szabadon távozik, és nem forr ki a hab. A fedő alatt könnyen krohmalos káosz lesz, és a tészta összeragad.
4. Előbb sózom a vizet, hogy gyorsabban forrjon
A só mennyisége, amit a tésztához adsz, gyakorlatilag nem befolyásolja a forráspontot. Viszont a ízért létfontosságú: a víznek sósnak kell lennie, mint a tengernek (kb. 10 g só/liter). Ha kevés a só, a tészta íztelen marad, bármilyen jó szósz kerül rá.
5. Kész, leszűröm az összes vizet
A tészta főzővize aranyat ér – sós, sűrű krohmalos lé, amitől selymes és krémes lesz a végeredmény. Mindig tarts vissza 1-2 merőkanállal, és amikor a serpenyőben a szósszal összeforgatod a tésztát, fokozatosan öntsd hozzá. Ez a titka az igazi olasz „legatának” (amikor a szósz tökéletesen bevonja a tésztát).
6. Kész, leöblítem hideg vízzel
Hideg vízzel öblíteni a tésztát az egyik legnagyobb bűn az olasz konyhában. A krohmal azonnal lemosódik a felületről, a szósz nem tud rátapadni, és a maradék hő is elvész, ami segítene „összeházasítani” a tésztát a szósszal. Csak akkor öblíts, ha hideg tésztasalátát készítesz – minden más esetben tilos.
Ha eddig bármelyiket csináltad, mostantól tudod: elég nagy lábas, sok sós víz, fedő nélkül, kevergetés az elején, egy merőkanál főzővíz megtartása, és kész is a tökéletes tészta. Ennyi az egész – nincs szükség extra trükkökre, csak a régi jó olasz alapokra.
