Nem teljesen autentikus, de nagyon finom!
Minden héten kipróbálunk egy új ételt és elmeséljük, mi sült ki belőle. Ezúttal thai stílusú garnélaráklevest főztünk. Ez egy egyszerűsített, nem teljesen autentikus recept, de az alapanyagok könnyen beszerezhetők bármely nagyobb szupermarketben.
Elkészítési idő
Teljes: 1 óra Aktív: 30 perc
Hozzávalók 4 adagra
rizs 1 bögre garnélarák 400 g kókusztej 400 ml újhagyma 1 csokor lime ½ db gyömbér 2 cm-es darab piros curry paszta 1-2 teáskanál növényi olaj 1 teáskanál só
Elkészítés
- Főzd meg előre a rizst. Ehhez mosd meg a bögre rizst, öntsd fel két bögre vízzel, adj hozzá egy csipet sót, és főzd lassú tűzön, amíg a víz el nem párolog.
- Pucold meg a garnélarákot.
- Aprítsd fel finomra az újhagyma fehér részét és a gyömbért.
- Vastag aljú fazékban pirítsd meg az olajon a hagymát, gyömbért és a curry pasztát.
- Add hozzá a garnélarákot, és pirítsd pár percig. Ezután reszeld bele a lime héját.
- Öntsd fel 400 ml forró vízzel és 400 ml kókusztejjel. Forrald fel.
- Facsard bele a lime levét. Kóstold meg a levest, és sózd, ha szükséges.
- Tálaláskor tegyél egy kis rizst a tányérba.
- Merj rá 2-3 merőkanál levest garnélával. Szórd meg újhagymával, és tálald.
Eredmény
Régóta szerettünk volna thai garnélaráklevest főzni, de a bonyolult recept és az autentikusság hiányától való félelem visszatartott. Most azonban úgy döntöttünk: elég! Átnéztünk pár videót, mindegyikből ellestünk egy-egy trükköt, és kihagytuk a nehezen beszerezhető alapanyagokat, mint a galangál gyökér vagy a citromfű. Úgy gondoltuk, a helyi nagy szupermarketben kapható dolgokból is összejön. És kiderült, hogy nem is olyan bonyolult! Összesen fél órát töltöttünk a konyhában – egy éttermi ebédért ez igazán nem sok.
Az eredmény minden várakozást felülmúlt. A thai stílusú garnélarákleves krémes, selymes, megfelelően csípős lett, élénk ázsiai ízzel. Minden fázisban kóstoltuk a levest, és finomhangoltuk az ízt. Tetszett a krémesség – öntöttünk még egy kis kókusztejet. Hiányzott a pikantéria – adtunk még lime levet. Ajánljuk, hogy te is így csináld, és igazítsd az ízt a saját szád íze szerint. Így biztosan tökéletes lesz!
