Palacsinta-tiramisu: a desszert, amitől a vendégek azt hiszik, hogy egy olasz cukrászdában ülnek – és kész 40 perc alatt

3 perc olvasás

Képzeld el: vékony, kakaós palacsinták, közéjük selymes, amaretto-s, kávés mascarpone-krém, a tetején kakaópor és egy kis extra krémrózsa. Nem torta, nem klasszikus tiramisu – hanem egy elképesztően könnyű, mégis luxus palacsinta-torony, ami a karácsonyi asztal sztárja lesz.

Miért jobb ez, mint a hagyományos tiramisu?

Nem kell babapiskótát áztatni – a palacsinta magába szívja a krémet, de nem ázik szét. Kevesebb cukor, mégis édesebb íz – a palacsinta édessége + csak egy kis porcukor. Látványos, mégis villámgyors – 20 perc aktív munka. Mindenki repetázni fog, mert könnyű, krémes, de nem tolakodóan édes.

Hozzávalók – egyszerű, mégis luxus

Palacsintához 200 ml tej 2 tojás 190 g liszt 45 g holland kakaópor 35 g cukor 10 g vaníliás cukor 360 ml szinte forró tej 30 g olaj + 30 g olvasztott vaj

Krémhez 500 g mascarpone 700 ml habtejszín (33-35%) 150-180 g porcukor 1 tk finomra őrölt kávé 50-75 ml Amaretto (vagy rum, Bailey’s, vagy alkoholmentes mandula aroma) kakaópor a szóráshoz

Palacsinta-tiramisu: a desszert, amitől a vendégek azt hiszik, hogy egy olasz cukrászdában ülnek – és kész 40 perc alattElkészítés – gyorsabb, mint gondolnád

A hideg tejet, tojást, lisztet, kakaót, cukrot, vaníliás cukrot keverd csomómentesre. Öntsd hozzá a szinte forró tejet – ettől lesz lyukacsos, könnyű a tészta. Végül keverd bele az olajat és az olvasztott vajat. Közepes lángon, vékonyan süsd ki a palacsintákat – 12-14 darab lesz belőle.

A mascarponét keverd simára a porcukorral, a kávéval és az Amarettóval. A tejszínt verd kemény habbá, majd 3 részletben forgasd a mascarpone-hoz – selymes, könnyű krém lesz.

Rakd össze a „tortát”: minden palacsintára kenj 2 evőkanál krémet, simítsd el. A széleket is kend körbe, hogy szép legyen az oldal. A tetejére habzsákból nyomj szép krémrózsákat, szórj rá kakaóport.

Tedd hűtőbe legalább 2 órára – másnap még finomabb, mert a palacsinta átissza a krémet, de nem ázik el.

Variációk – mert lehet még jobb is

Alkoholmentes: mandula aroma + pár csepp rumaroma. Csokisabb: a krémbe 100 g olvasztott étcsoki. Gyümölcsös: rétegezz bele vékonyra szeletelt banánt vagy epret. Kávésabb: a palacsinták közé cseppents egy kis erős eszpresszót.

Ez nem csak desszert – ez egy élmény. 20 perc munka, 2 óra hűtés, és kész a „hűha” fogás, amitől a vendégek a receptet kérik, a gyerekek meg a tányért nyalják ki.

Próbáld ki a következő hétvégén – és a tiramisu többé nem lesz ugyanaz.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása