Olívaolaj vagy avokádóolaj – melyik az igazi szuperhős a konyhádban (és a testedben)

2 perc olvasás

Az olívaolaj már régóta a mediterrán csoda, az avokádóolaj pedig az új üdvöske, ami mindenhol felbukkan. Mindkettő tele van szívbarát zsírokkal, antioxidánsokkal és E-vitaminnal – de ha választanod kell, vagy mindkettőt szeretnéd okosan használni, itt a teljes összehasonlítás.

A közös erősség – amiért mindkettő aranyat ér

Egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amik csökkentik a rossz koleszterint, rugalmasabbá teszik az ereket és csillapítják a gyulladást. Tele vannak E-vitaminnal, luteinnal, béta-karotinnal – a bőröd, a szemed és az immunrendszered legjobb barátai. Mindkettő hidegen sajtolt változata igazi kincs.

Hol veri az olívaolaj az avokádót

Az extra szűz olívaolaj polifenol-tartalma verhetetlen: oleuropein, hidroxi-tirozol – ezek erősebb gyulladáscsökkentők, mint bármi, amit az avokádóolajban találsz. Ezért véd jobban a demencia, a szívbetegségek és a bélgyulladások ellen – több ezer kutatás áll mögötte. Íze karakteres, gyümölcsös, fűszeres – a mediterrán konyha lelke.

Olívaolaj vagy avokádóolaj – melyik az igazi szuperhős a konyhádban (és a testedben)Hol nyer az avokádóolaj

Magasabb füstpontja van (270 °C vs olíva 190-210 °C) – tökéletes magas hőfokon sütéshez, grillezéshez, wokhoz. Semlegesebb, vajas íze van – nem nyomja el az étel saját karakterét, ezért ázsiai, mexikói vagy modern fusion fogásoknál verhetetlen. Több luteint tartalmaz – extra védelem a szemnek.

A konyhában ki mikor a nyerő

Az extra szűz olívaolajé a főszerep salátákban, pestóban, pirítósra csorgatva, alacsony-közepes hőfokon pirításnál, tésztához, grillezett zöldségekhez – itt az íze és a polifenoljai ragyognak. Az avokádóolajé a magas hőfok: steak sütés, air fryer, wok, majonéz, sütik – ahol stabilitás és semleges íz kell.

Mennyi az elég – és mennyi a sok

Napi 2-4 evőkanál bármelyikből tökéletes – 20-40 g egészséges zsír, ami a szívnek, az agynak és a bőrnek is elég. Több nem kell, kevesebb nem ér.

A végső verdikt

Ha csak egy olaj maradhat a polcon, az extra szűz olívaolaj – a tudományos bizonyítékok tömege és a polifenol-arzenál miatt. Ha szeretsz kísérletezni és magas hőfokon is főzöl, az avokádóolaj a jolly joker.

Mindkettő szuperélelmiszer – csak más-más szerepre született. Használd őket okosan, és a szíved, a bőröd és a főztjeid is hálásak lesznek.

Oszd meg ezt a cikket
A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.
Hozzászólás írása