A petrezselyem, kapor, koriander, bazsalikom, menta pár nap alatt szomorú, barnás levélkupaccá válik? Nem kell fagyasztani – így megmarad az aroma, a ropogósság és a szín is. Ezekkel a bevált módszerekkel 2-4 hétig is élénkzöld és illatos marad a zöld, mintha most szedték volna a piacon.
A légpárna-módszer – 10-14 nap ropogós frissesség
Alaposan válogasd át a csokrot, távolítsd el a fonnyadt részeket, mosd meg hideg vízzel, majd konyharuhán vagy szűrőben tökéletesen szárítsd ki. Tegyél egy tiszta nejlonzacskóba, fújj bele jó sok levegőt (mint egy lufit), és szorosan zárd le. A „levegőkupola” miatt a zöld lélegzik, de nem szárad ki, és nem is rohad. Kapor, petrezselyem, újhagyma imádja – két hét után is olyan, mintha most vetted volna.
Papírtörlős-párás csomagolás – a profik kedvence
Mosd meg és szárítsd ki a zöldet, terítsd ki egy nagy konyhai papírtörlőre, spricceld meg pár csepp vízzel (ne áztasd), majd lazán tekerd be, mint egy tekercset. Ezt a csomagot tedd nejlonzacskóba vagy műanyag dobozba, és mehet a hűtőbe. A papír felszívja a felesleges nedvességet, de tartja a párát – így nem képződik penész, és a levelek nem barnulnak. Különösen jó petrezselyemnek, koriandernek és újhagymának – 10-12 napig tökéletesen ropogósak maradnak.
Üveges „vákuum” módszer – a nagymama titka, akár 1 hónapig
Ez a leghosszabb távú megoldás: a zöldet NE mosd meg, csak válogasd át alaposan. Szárazon, lazán pakold tiszta, száraz befőttesüvegbe vagy csavaros tetős üvegbe, szorosan zárd le, és mehet a hűtőbe. A lezárt térben alig jut oxigén → a levelek nem fonnyadnak, nem barnulnak, nem veszítenek illatukból. Bazsalikom, menta, koriander, rukola itt tartósítható a legtovább – 3-4 hét után is olyan, mintha most szedték volna.
Hagymás antiszeptikus trükk – a penész ellen
Száraz zöldet tegyél egy nejlonzacskóba, dobj mellé egy félbevágott vöröshagymát vagy lilahagymát, és szorosan zárd le. A hagyma természetes gomba- és baktériumölő hatása miatt a zöld nem rohad és nem penészedik. 4-5 naponta cseréld a hagymát, és töröld ki a párát – ezzel a módszerrel 2-3 hét is simán megvan.
Amit soha ne csinálj, ha friss akarod tartani
Soha ne tedd gyümölcsök (alma, banán, paradicsom, körte) közelébe – az etilén miatt villámgyorsan öregszik és sárgul. Ne préseld össze a leveleket, ne zárd légmentesen vizesen, és ne tedd a hűtő ajtajába (ott a legmelegebb). A legjobb hely a zöldségfiók vagy a hűtő leghidegebb része (+2–5 °C).
Ezzel a négy módszerrel többé nem kell kidobni a fél csokor petrezselymet vagy a bazsalikomot – mindig friss, illatos zöld vár a hűtőben, amikor főzni kezdesz. Ráadásul filléres, gyors, és semmilyen különleges eszközt nem igényel – csak egy kis odafigyelést.

