Skip to content

Air fryer minden nap: séf vagyok, és van egy apró trükköm, amitől minden sokkal finomabb lesz

Air fryer minden nap: séf vagyok, és van egy apró trükköm, amitől minden sokkal finomabb lesz

Az air fryer nálam nem divatkütyü, hanem igazi munkatárs a konyhában. Reggel pitét sütök benne a gyerekeknek, délben csirkemellet az irodába, este pedig krumplit vagy zöldséget a vacsorához. Profi séfként is imádom, mert gyors, kevésbé zsíros, és mégis olyan ropogós lesz minden, mintha olajban sült volna.

Van azonban egy pici dolog, amitől nálam minden recept a következő szintre lép: egy olajspray.

Miért változtat meg mindent ez a hülye kis flakon?

Amikor csak úgy bedobálod a kaját a kosárba, sokszor szárazabb lesz a végeredmény, főleg a zöldségeknél vagy a fagyasztott cuccoknál. De ha előtte egy gyors, vékony réteg olajat fújsz rá (szó szerint 2-3 másodperc), akkor:

  • a krumpli kívül ropogós lesz, belül puha,
  • a csirkeszárny vagy a comb úgy ropog, mintha fritőzben készült volna,
  • a brokkoli és a kelbimbó karamellizálódik, és egyáltalán nem keserű,
  • még a bolti fagyasztott nuggets is olyan, mintha most készítetted volna.

És a legjobb rész? Egy flakon olaj hónapokig elég, mert egy adagra tényleg csak pár csepp kell. Most, hogy az olaj drága, ez különösen jól jön.

Air fryer minden nap: séf vagyok, és van egy apró trükköm, amitől minden sokkal finomabb lesz

Hogyan csinálom én pontosan?

  1. Előkészítem az alapanyagot, fűszerezem.
  2. Egy gyors fújás a spray-vel – körbeforgatom a tálat vagy a húst, hogy mindenhol érje egy kis olaj.
  3. Be a kosárba, mehet a program.
  4. Zsírosabb dolgoknál (szalonna, csirkeszárny) szoktam 2-3 evőkanál vizet önteni a fiók aljába, hogy ne füstöljön a lakás.
  5. A végén, ha még szebb színt akarok, jöhet még egy pici fújás, és kész.

Pár dolog, amit szintén érdemes megszívlelni

Nem kell telepakolni a kosarat, hadd járja körbe a levegő. Félidőben mindig megrázom vagy megfordítom a kaját, hogy egyenletes legyen. Sütős receptekhez általában 20 fokkal alacsonyabb hőfokot és 20-25%-kal kevesebb időt állítok be, mert az air fryer sokkal erősebb.

És a legfontosabb: használat után azonnal áttörlöm nedves szivaccsal, így legközelebb sem füstöl és nem is szagos.

Ennyi. Egy olajspray és pár alapvető szabály – és máris úgy főzöl, mintha évek óta csak ezzel foglalkoznál. Nekem ez a kedvenc konyhai beruházásom az utóbbi években, mert tényleg minden nap használom, és tényleg minden jobb lesz tőle.

Te már próbáltad az olajspray-t az air fryerben? Vagy van saját trükköd? Írd meg kommentben, kíváncsi vagyok!

Dóra Farkas

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

2 thoughts on “Air fryer minden nap: séf vagyok, és van egy apró trükköm, amitől minden sokkal finomabb lesz”

  1. Érdekelne hogy süteményt pl.pogacsat
    Vaniliakiflit piskótát kenyeret lehet e sütni az Air bán és hogyan

    1. Dóra

      Természetesen lehet! 😊
      Az Air Fryer-ben simán süthetsz pogácsát, vaníliás kiflit, piskótát és akár kenyeret is. A lényeg, hogy kicsit kisebb adagokat készíts, mert a forró levegő gyorsabban dolgozik, mint a sütő.

      Néhány tipp:

      A hőfokot általában érdemes 10–20°C-kal alacsonyabbra venni, mint a hagyományos sütőnél.

      A sütési idő rövidebb: piskóta 10–15 perc, pogácsa 8–12 perc, mérettől függően.

      A tésztát teheted kis formákba vagy szilikonos sütőpapírra is.

      Kenyérnél működik a mini cipó vagy zsemle, mert gyorsabban átsül.

      Ha szeretnéd, írok konkrét Air Fryer-re szabott recepteket is! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük