Zöld, pisztáciás, ropogós kadayif-tésztával töltve, mindenhol ott van TikTokon, Instán, budapesti pékségek kirakatában, és már a hipermarketek polcain is felbukkant. A dubaji csoki 2024-2025 legnagyobb desszertlázában tombolunk, de mielőtt sorban állnál a Váci utcában vagy a Gozsdu-udvarban, jobb, ha tudod: egy 150-200 grammos szelet 1000-1300 kalória, és tele van olyan dolgokkal, amik egyáltalán nem hiányoznak a magyar konyhából.
Egy szelet = egy egész napi kalóriamennyiség 60-80 g cukor + 70-90 g zsír egy falásra. Aki IR-rel, PCOS-szal vagy csak egyszerűen figyel a vonalára, annak ez vércukor-hullámvasút és garantált plusz kilók – főleg a téli beigli-dömping mellé.
Transzzsírok és pálmaolaj minden mennyiségben A legtöbb magyarországi változat olcsó pisztáciakrémet, pálmaolajat vagy részben hidrogénezett zsírokat tartalmaz. Ezek pontosan azok a transzzsírok, amiket Magyarországon 2014 óta korlátoznak az élelmiszerekben (max. 2 g/100 g zsír), de a dubaji csokik nagy része import vagy „házilag” készül, tehát simán átlépi ezt a határt. A vége: magasabb LDL-koleszterin, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri rizikó.
Allergia-roham nem kizárt Pisztácia és kunžut brutális mennyiségben. Aki dióra, mogyoróra vagy szezámmagra allergiás, annak akár anafilaxia is lehet – már Magyarországon is volt több eset, amikor mentőt kellett hívni a fulladásos tünetek miatt egy-egy falat után.
Rejtett összetevők és zöld színezék A legtöbb hazai verzió nem eredeti dubaji recepttel készül: margarin, mesterséges pisztácia-aroma, zöld ételfesték – így még több a transzzsír és az adalék, kevesebb a valódi íz.
A dietetikusok és gasztronómiai szakértők egyértelműek „Gyönyörű, de tápértékben egy lángos + kóla kombó” – summázza az egyik magyar táplálkozási szakember. Alkalmi bűnözésnek elmegy, de rendszeresen fogyasztani egyértelműen egészségtelen.
Ha mégis szeretnéd megkóstolni, csináld otthon: jó minőségű pisztáciakrém (cukormentes verzió is létezik), kókuszolaj, igazi kadayif-tészta, és máris tudod, mi van benne – kevesebb kalória, nulla transzzsír.
A dubaji csoki tökéletes példája annak, hogy ami nagyon szép és nagyon felkapott, nem feltétlenül jó a magyar szervezetnek sem. Néha a hype egyszerűen nem éri meg azt az árat, amit a tested fizet meg helyetted.

