Skip to content

A japán séfek egyetlen titka: így lesz tükörsimán vékony minden lazacszeleted

A japán séfek egyetlen titka: így lesz tükörsimán vékony minden lazacszeleted

A tökéletesen áttetsző, egyenletes, gyönyörű vörös halszelet nem szerencse és nem is milliós kés kérdése. A japán szakácsok évszázados módszere egyetlen apró trükkön alapul: a kést mindig melegen tartják.

A lényeg: a vörös hal tele van zsírral és kollagénnel. Hideg pengével a zsír rátapad a késre, a rostok szakadoznak, a szelet rücskös és egyenetlen lesz. A meleg kés viszont egy pillanatra megolvasztja a felszíni zsírt, így a penge szinte magától siklik át a húson – olyan könnyen, mintha vajon vágnál.

Otthon így csináld:

A vágódeszka mellé tedd oda a teáskannát vagy egy tál forró vizet. Mielőtt nekiállsz, mártsd bele a kést 8-10 másodpercre (70-80 °C elég), töröld szárazra, és vágj 2-3 szeletet. Amint érzed, hogy lassul a kés, mártsd vissza újra, töröld le, folytasd. Ennyi. Az első szelettől az utolsóig tökéletesen vékony, egyforma, szép szeleteket kapsz.

A japán séfek egyetlen titka: így lesz tükörsimán vékony minden lazacszeletedA halat érdemes enyhén előfagyasztani (20-30 perc fagyasztóban), akkor még könnyebben szeletelhető, és a meleg kés kombinációja verhetetlen. Mindig a rostokra merőlegesen vágj, így nem szakad a hús.

Ugyanezt a technikát használják a japánok a sashimihez, a tortákhoz és a mousse desszertekhez is – ezért néz ki minden mindig hibátlanul a tányérjaikon.

Otthon egy sima, jól élezett szakácskés is tökéletes – csak tarts mellette forró vizet. Legközelebb, amikor lazacot vagy pisztrángot szeletelsz a szilveszteri asztalra, próbáld ki: a vendégek garantáltan megkérdezik, melyik fine diningban tanultad.

Dóra Farkas

Dóra Farkas

A nevem Dóra Farkas, budapesti újságíró vagyok. Több mint tíz éve írok a modern életről, a kultúráról, a fenntarthatóságról és inspiráló történetekről. Célom, hogy a tényeket, az érzelmeket és a gyakorlati tanácsokat összekapcsolva segítsek tudatosabb és harmonikusabb életet élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük